Suu Kyi-tilhængere tror på sejr i Myanmar

Tilhængere af Myanmars store demokratiikon, Aung San Suu Kyi, var søndag aften mødt frem ved hendes partikontor, Den Nationale Liga for Demokrati, i håb om at høre "Mor Suu" tale.

Slagordene brager ud fra mængden, som bryder ud i jubelbrøl, hver gang den direkte tv-sending fra valgstederne viser en stemmeseddel i NLD's favør.

De tusindvis af forventningsfulde NLD-tilhængere får hurtigt blokeret for den ellers travle trafik i Yangons midte, mens de ivrigt følger stemmeoptællingen på storskærm.

- Dette er det vigtigste valg, vi kommer til at opleve, siger en NLD-tilhænger, der blot vil kaldes San.

- Hun er vores alle sammens mor. Selvfølgelig skal hun lede landet, siger han og understreger, at NLD vil vinde valget, hvis ellers det går retfærdigt til.

En regnbyge får de fleste af de forsamlede til at trække paraplyerne frem eller søge ind under halvtage, men andre bliver stående i den silende regn og danser til de NLD-slagsange, der brager ud af højttalerne.

Hver gang mængden bryder ud i jubel over endnu en optælling, der er gået NLD’s vej, strækker de øvrige hals for at se, om det er ikonet selv, der er på vej for at holde sin lovede tale.

En højtstående NLD-repræsentant, Tin Oo, går på scenen for at meddele, at "mor Suu" desværre ikke kommer og taler.

Han har en besked fra Aung San Suu Kyi, der beder de mange NLD-tilhængere gå hjem og vente på optællingen.

- Når resultatet kommer, beder jeg jer acceptere det i fred og ro, lyder beskeden fra Nobelprisvinderen.

De tusinder af tilhængere begynder langsomt at sive derfra, efterhånden som der hverken er tegn på, at de vil få Suu Kyi eller et valgresultat at se i aften.

Søndagens parlamentsvalg er det første i 25 år, hvor NLD stiller op. I 1990 vandt partiet en jordskredssejr med over 80 procent af stemmerne, men militæret ignorerede resultatet og holdt Aung San Suu Kyi i husarrest i mange år frem.

- Dette valg er virkelig vigtigt for vores land, sagde et ungt muslimsk par, der tidligere på dagen stemte ved et valgsted i Yangon.

De har begge stemt på Aung San Suu Kyi og hendes Nationale Liga for Demokrati i håb om, at vilkårene for landets muslimske mindretal vil blive bedre.

- Mange her i landet er imod muslimer. Vi håber, at tingene kan ændre sig, hvis vi får Aung San Suu Kyi som leder, siger de og tilføjer, at de godt ved, at forfatningen forhindrer hende i at blive præsident.

Ingen af dem vil have deres navn eller foto frem, fordi de er bange for reaktioner mod muslimer.

Men som mange andre er de sikre på, at landets store demokratiske ikon vil få en fremtrædende plads i en kommende regering, hvis valget ellers er frit og fair.

De første uofficielle resultater ventes at blive offentliggjort af de enkelte partier, efterhånden som stemmeoptællingen er færdig rundt om i landet. Tirsdag ventes valgkommissionen at komme med de første officielle resultater af det historiske valg.

/ritzau/

Dagens Gossip