Suu Kyis chauffør bliver præsidentkandidat i Myanmar

En tidligere chauffør for den berømte politiker og nobelprismodtager Aung San Suu Kyi er torsdag blevet nomineret til at blive Myanmars kommende præsident.

Det er Suu Kyis parti, Nationale Liga for Demokrati (NLD), der har peget på Htin Kyaw som kandidaten fra parlamentets underhus, skriver Reuters.

Også parlamentets overhus og militæret skal pege på deres foretrukne kandidat. I overhuset har NLD peget på Henry Van Thiom, skriver dpa.

Der har i månedsvis været spekuleret i, hvem der fremover skal sidde på præsidentposten i Myanmar, da Aung San Suu Kyi selv er forhindret i at påtage sig embedet. Også selv om NLD vandt stort ved landets parlamentsvalg i november.

Årsagen er, at hun sammen med sin afdøde, britiske mand har to børn, der er udenlandske statsborgere. Det forhindrer hende ifølge Myanmars lovgivning i at blive præsident i landet.

På rygtebasis er Htin Kyaw, Suu Kyis tidligere chauffør samt mangeårige ven og fortrolige, blevet nævnt som en mulig stedfortræder, skriver AFP. Derudover har en personlig læge samt en kvindelig allieret også været i spil som mulige kandidater.

NLD har dog siden valgsejren holdt kortene i præsidentkabalen helt ind i til kroppen.

Aung San Suu Kyi har til gengæld hele tiden bebudet, at hvis hendes parti får den næste præsident i landet, så vil hun "være hævet over præsidenten".

Dermed har der været behov for, at NLD nominerer en kandidat, der er indstillet på at blive ledt på vej af Suu Kyi. Samtidig skal det være en kandidat, som den 70-årige partileder stoler blindt på.

Aung San Suu Kyi er verdenskendt for sin kamp for demokrati i Myanmar, der indtil for fem år siden blev kontrolleret af et militært styre.

Tilbage i 1990 vandt hun og NLD valget i Myanmar, men militæret accepterede ikke sejren og sad efterfølgende på magten i mere end to årtier.

Samtidig var Suu Kyi blevet sendt i husarrest, hvor hun sad i 15 år i tre perioder fra 1989 til 2010.

Den kommende præsident afløser den nuværende præsident Thein Sein.

/ritzau/

Dagens Gossip