Svækket Mandela vender hjem til Johannesburg

»Madibas tilstand er fortsat kritisk og til tider ustabil,« står der i erklæringen, der refererer til den 95-årige landsfaders øgenavn.

»Hans hold af læger er overbeviste om, at han vil modtage den samme omfattende behandling i sit hjem (i Johannesburg, red.) som i Pretoria,« står der videre.

Den tidligere præsident og modtager af Nobels fredspris har været indlagt siden begyndelsen af juni på grund af en lungeinfektion, som lægerne har haft svært ved at få bugt med. For blot tre uger siden var der forlydender om, at lægerne ville slukke for Mandelas respirator.

Som ung tilbragte han næsten tre årtier i fængsel, inden han blev løsladt og valgt som Sydafrikas første sorte præsident i 1994, der afsluttede landets hvide mindretalsstyre.

Mandelas 27 år bag tremmer under Sydafrikas apartheid-tid omfatter 18 år på den forblæste Robben Island, og det er her, hans kroniske lungeproblemer stammer fra, vurderer hans læger.

Sydafrika regering appellerer til, at Mandela og hans familie får »den nødvendige plads, så hans behandling kan fortsætte med værdighed og uden unødvendige forstyrrelser«.

Lørdag skrev flere internationale nyhedsbureauer, at Mandela var blevet udskrevet, men det blev senere på dagen afvist af den sydafrikanske regering.

Dagens Gossip