Svær regeringsdannelse venter efter valget i Østrig

Socialdemokratiet (SPÖ) med kansler Werner Faymann fik 27,1 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang fra 29,3 procent ved sidste valg og det dårligste valgresultat siden 1945. Også Michael Spindeleggers det konservative folkeparti (ÖVP), gik tilbage fra 26 procent til 23,8 procent.

De to partier har været i koalitionsregering siden valget i 2008, og kansleren har inviteret den konservative partileder til samtaler for at sikre, at de to partier kan blive på magten.

»Der er meget, der skal gøres, dels for at retfærdiggøre resultatet og dels for at opbygge ny tillid for fremtiden,« sagde Werner Faymann ifølge Reuters til TV-stationen ORF.

De to partier er uenige om en række vigtige politiske emner, herunder skat og uddannelse. Og begge partiledere har udtalt, at det ikke kommer på tale blot at vende tilbage til samme spor som før søndagens valg, der satte tal på den faldende opbakning fra vælgerne.

Ifølge Reuters holder den konservative Michael Spindelegger alle muligheder åbne. Han sagde efter valget, at han er åben for samtaler med socialdemokraterne, men afviste samtidig at udelukke en regeringskoalition med partiet Team Stronach og det EU-skeptiske frihedsparti (FPÖ), der er imod immigration.

»Dette resultat er et opvågningskald. Vi kan ikke bare fortsætte som før,« sagde Michael Spindelegger søndag til ORF.

Ifølge lederen af de samfundsvidenskabelige uddannelser ved Wiens Universitet, Sylvia Kritzinger, kan Michael Spindeleggers udmelding ses som et forsøg på at opnå en løftestang til kommende forhandlinger med SPÖ.

»Jeg tror, at den store koalition vil fortsætte sit arbejde, selv om man ikke rigtig kan kalde det en »stor« koalition længere,« sagde hun søndag til Reuters.

Team Stronach fik 5,8 procent af stemmerne, mens FPÖ kom lige i hælene på de midtersøgende regeringspartier med 21,4 procent, hvilket var en stigning fra 17,5 procent i 2008.

»Det er en utrolig succes. Vi er valgnattens vindere,« sagde FPÖs formand Heinz-Christian Strache ifølge Reuters søndag aften.

Det liberale og stærkt pro-EU parti NEOS fik 4,8 procent af stemmerne.

Partiet BZÖ, grundlagt i 2005 af afdøde Jörg Haider, da han brød ud fra Frihedspartiet, nåede med blot 3,6 procent ikke op over spærregrænsen på fire procent. I 2008, kort før Jörg Haiders død, fik partiet 10,7 procent.

De Grønne, der portrætterer sig selv som pragmatiske miljøforkæmpere ubesmittet af korruption, formåede til gengæld at vinde 11,5 procent af stemmerne - en stigning fra 10,4 procent - og opnåede deres bedste valgresultat nogensinde.

Dagens Gossip