Svær regeringsdannelse venter i Norge

Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti har nemlig forskellige holdninger til centrale punkter, og flere af partierne har på forhånd stillet sig kritisk over for at danne regering med Fremskrittspartiet, der kan bedst kan sammenlignes med Dansk Folkeparti.

Både formand for Venstre, Trine Skei Grei Grande, og Kristelig Folkepartis formand, Knut Arild Hareide, har udtalt, at der er »lille sandsynlighed« for, at de vil gå i regering med Fremskrittspartiet, og bare tre uger før valget tog de to partiledere sammen afstand til Fremskrittspartiet.

Derudover sagde Venstres partileder tilbage i august, at hun ikke kommer ikke til at gå med i en regering, hvor Kristelig Folkeparti ikke er med.

De fire partier er blandt andet uenige om asyl- og indvandrerpolitikken. Her vil Fremskrittspartiet have strammere regler, mens Kristelig Folkeparti vil gøre adgangen lettere for især børn, der kommer til landet. Også den økonomiske politik er partierne uenige om, hvor Fremskrittspartiet vil poste flere af oliepengene ud i samfundet, mens de tre andre partier vil holde på pengene. En ting er alle partier dog enige om, og det er at nordmændene skal have skattelettelser. Men hvem der skal have dem, hvor meget de skal have og hvor hurtigt, er partierne uenige om.

Med 99,9 procent af stemmerne optalt står Høyre tirsdag morgen til at få 48 mandater ud af det norske stortings i alt 169 mandater. Fremskrittspartiet står til 29 mandater, Kristelig Folkeparti til ti og Venstre til ni.

Erna Solberg som med al sandsynlighed kan kalde sig statsminister i en ny regering har sagt, at de formelle regeringsforhandlinger ikke starter før tidligst efter fredag.

Dagens Gossip