Svært at bryde den sociale arv

Det bliver stadig sværere at bryde den negative sociale arv på uddannelsesområdet, skriver Information på baggrund af den seneste statistiske redegørelse for ungdomsuddannelser og forældrebaggrund fra Danmarks Statistik.

Siden 2004 er andelen af 25-årige børn af forældre med højst en grundskoleuddannelse, der har fuldført en ungdomsuddannelse, faldet med syv procentpoint til 52 procent i 2012.

Professor Jens Christian Nielsen fra Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet ser med bekymring på udviklingen.

- I et samfund, hvor uddannelse og viden i stigende grad ses som adgang til arbejdsmarkedet, skabes der en større polarisering mellem dem, som allerede har tradition for uddannelse med sig i bagagen, og dem, som bevæger sig ind i et fremmed landskab ved at tage en uddannelse, siger han til Information.

Socialdemokraterne har længe gjort gældende, at økonomisk omfordeling ikke er det væsentligste for at komme den negative sociale arv til livs. De har til gengæld satset på at skabe stærke institutioner med fri og lige adgang.

- Vi er nået langt gennem uddannelse. Vi skal nå endnu længere. Det er mit mål, at den næste generation bliver den bedst uddannede i vores historie, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin afslutningstale til Folketinget onsdag.

Men ifølge eksperter på området er man ikke kommet tættere på at nå målet om at mindske restgruppen af unge, som ikke får en ungdomsuddannelse.

- Tværtimod er der fortsat en betydelig gruppe af unge, heraf mange med lavtuddannede forældre, der falder ud af uddannelsessystemet, siger Lars Benjaminsen, som forsker i socialpolitik og velfærdsydelser hos Det Nationale Center for Velfærdsforskning.

Jens Christian Nielsen bakker ham op:

- Tallene understreger, at der er nogle grupper, som der ikke bliver gjort tilstrækkeligt for. Det her handler om boligpolitik, socialpolitik og uddannelsespolitik - alt sammen blandet sammen. Samlet set svigter indsatsen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip