Svært for Venstre at tøjle stærkt DF

Men selv om Venstre kan glæde sig over, at et markant flertal vil gøre partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) til statsminister, vil han også skulle forholde sig til et stærkt Dansk Folkeparti, der vil stille sig i vejen for Løkkes vision om at gøre Danmark mere konkurrencedygtigt gennem skattelettelser og en mindre offentlig sektor, skriver avisen.

Dansk Folkeparti vil nemlig ikke lægge stemmer til nulvækst i den offentlige sektor, tværtimod kræver partiet større vækst i de offentlige udgifter end SRSF-regeringen:

»Jeg har mange gange kvitteret for, at Lars Løkke bruger udtrykket, at der som udgangspunkt skal være nulvækst i den offentlige sektor. For det er selvfølgelig styrkeforholdet efter et folketingsvalg, der vil afgøre, hvilken indflydelse de enkelte partier får. Og vi vil jo kæmpe for at få vores politik gennemført,« siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl (DF) til Børsen.

Hvis tendensen med et markant stærkere Dansk Folkeparti holder stik, vil partiet langt fra blive en let samarbejdspartner for Venstre, vurderer forsker i vælgeradfærd ved Aarhus Universitet Rune Stubager.

»Under VK-regeringen så vi, at Dansk Folkeparti reelt lagde stemmer til en blå økonomisk politik, og så fik de betaling i form af stramninger i udlændingepolitikken. Men hvis de her målinger holder, må forventningen være, at prisen på Dansk Folkepartis mandater stiger,« siger han.

Målingen fra Greens viser også, at Liberal Alliance går frem til 6,8 procent, mens De Konservative går tilbage til 3,8 procent.

Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby (V) er sikker på, at partierne i blå blok kan få enderne til at mødes, selv om Dansk Folkeparti afviser hjørnestenen i Venstres økonomiske politik; nulvækst i den offentlige sektor.

»Jeg oplever, at Dansk Folkeparti og Venstre er meget enige i det helt fundamentale med, at vi skal have skabt flere arbejdspladser i Danmark. Og jeg er sådan set helt sikker på, at lige som vi så Dansk Folkeparti tage ansvar, da vi var i regering sidst, og ligesom vi har set dem tage ansvar ved at være med i reformer her i foråret, at når det handler om at bevare den danske kernevelfærd, så er DF og Venstre enige,« siger Ellen Trane Nørby til Børsen.

Dagens Gossip