Svanemærket: Økologisk Landsforening beder miljøministeren gribe ind

Økologisk Landsforening kalder forslaget for ”stærkt vildledende og et tilbageslag for både miljøet og svanemærkets troværdighed” og anmoder miljøminister Ida Auken om at gribe ind.

I dag klokken 13 præsenterer Nordisk Miljømærkning et forslag om brugen af svanemærket på fødevarer.

Dansk Industri, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Erhverv, Coop og Forbrugerrådet har kritiseret forslaget om anvendelse af svanemærket på fødevarer.

Økologisk Landsforening beder miljøministeren bruge sin position som formand for det Nordiske Miljøminister råd til at stoppe forslaget.

- Forslaget er stærkt vildledende og et tilbageslag for både miljøet og svanemærkets troværdighed. Vi beder Miljøminister Ida Auken om at gribe ind og bremse forslaget, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening – Danmarks forening af økologisk landmænd, forbruger og virksomheder.

- Endnu et miljømærke på fødevarer vil skabe mærkeforvirring. Vi har i forvejen økologimærket som et veletableret og yderst troværdigt miljømærke med meget skrappe miljøkrav til landbruget. Det konkrete forslag er desuden dybt utroværdigt – man kan Svanemærke et bageri hvor 97 procent af melet kommer fra marker, hvor der anvendes sprøjtegift. Hvor er miljøgevinsten i det? Det er meget skadeligt for svanemærkets troværdighed, siger Paul Holmbeck.

Hellere bygge videre på Ø mærket
Vi har allerede i dag et stærk miljømærke på fødevarer; Ø-mærket og EU’s grønne økologimærke med et veletableret regel- og kontrolsystem bag, som er garant for, at der ikke anvendes sprøjtegift og kunstgødning i marken.

Det giver rent grundvand, 30 procent højere biodiversitet og bedre miljø. Ø-mærket er desuden velkendt af 96 procent af den danske befolkning.

- Det giver mest mening for miljøet og for forbrugerne at bygge videre på den kendte økologimærkning med eventuelle nye krav til energi, emballage og klima, siger Paul Holmbeck.

Bakkes op af EU’s miljømærkenævn
EU's miljømærkenævn (EUEB) frarådede sidste år EU kommissionen at mærke fødevarer med EU's miljømærke, EU blomsten, som svarer til det nordiske svanemærke. Nævnet anbefalede i stedet at bygge videre på det veletablerede regel- og kontrolsystem bag økologimærkningen. EUEB konkluderede bl.a.:

”De forventede vanskeligheder, omkostninger, interessent-modstand og risiko for forbrugerforvirring taget i betragtning, støtter EUEB ikke udvikling af EU-blomst kriterier for føde- og drikkevarer samt foder i nær fremtid.”

- EU's miljømærkenævn påpegede også, at anvendelse af nye miljømærker på fødevarer, som ikke også er økologiske, vil medføre direkte vildledning, fordi forbrugere vil forvente at disse varer, som minimum lever op til økologimærket, slutter Paul Holmbeck. 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip