Svensk asylaftale vil ikke presse danske asylcentre

Skrevet af admin

23/10/2015

Dagens topnyheder

Stramningen af Sveriges asyllovgivning kan få betydning for dansk politik, da det kan betyde, at flere flygtninge søger mod andre skandinaviske lande.

Det mener Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet, der dog vurderer, at det ikke umiddelbart får en stor betydning.

- Aftalen kan få en effekt i Danmark, men det vil være i begrænset omfang, da de danske asylregler stadig er strammere end i Sverige, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han peger på, at det historisk set plejer at påvirke flygtningestrømmen til nabolandene, når et skandinavisk land strammer asylreglerne. Det får flygtningene til at overveje, om deres chancer er bedre andetsteds.

Riksdagen i Sverige har fredag stemt en ny stramning af asylreglerne igennem, der gør det sværere at få permanent opholdstilladelse. Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er det et tegn på, at svensk politik bevæger sig i retning af Danmarks asylpolitik.

- Sverige tager et skridt i retning af dansk asylpolitik, men der er stadig stor forskel, siger han.

Politisk kommentator Hans Engell er enig. Han betegner den danske asylpolitik som langt strammere end den svenske og regner derfor ikke med, at de nye svenske tiltag, vil få nogen stor effekt lige med det samme.

- Den danske regering kan tørre sveden af panden for nu, for selv med svenske stramninger er den danske lovgivning stadig langt mere restriktiv, siger Hans Engell.

Men selvom regeringen kan ånde lettet op for nu, så mener Hans Engell, at situationen stadig kan nå at ændre sig.

Migrationsverket i Sverige anslår, at 130.000 flygtninge vil komme til Sverige i 2016. Hvis det er tilfældet, forventer Hans Engell, at det kan få konsekvenser for svensk lovgivning, blandt andet i form af økonomiske indgreb og grænsekontrol.

- I første omgang får den nye lov ikke nogen konsekvenser i Danmark, men hvis Sverige strammer yderligere, så vil regeringen være bange for, at det betyder flere asylansøgere i Danmark. Eksempelvis hvis de bliver stoppet på grænsen til Sverige.

- I en sådan situation er jeg ret sikker på, at regeringen vil indføre grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, siger Hans Engell.

Ifølge Hans Engell vil en sådan beslutning ikke kræve de store politiske kampe, hvis vi først står i en situation, hvor grænsen til Sverige er lukket.

- Jeg er ret sikker på, at både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti under de omstændigheder vil støtte regeringens forslag om grænsekontrol, siger Hans Engell.

/ritzau/