Svensk festival rykker ind i Roskilde-uge

Skrevet af admin

08/07/2015

Mest læste i dag

Roskilde Festival kommer næste år i direkte konkurrence med Sveriges største musikfestival Bråvalla, som afvikles i Norrköping.

Festivalen har således annonceret, at den næste år afvikles fra 30. juni til 2. juli, hvilket er samme uge som Roskilde Festival.

I år blev festivalen holdt ugen forinden.

- Når Bråvalla flytter til samme weekend, fremstår det som en videre optrapning af det, man kunne kalde festivalkrigen, siger lektor Fabian Holt, som forsker i musik og begivenhedskommunikation ved Roskilde Universitet, til Politiken.

Han refererer til de spændinger, der har været i det danske festivallandskab siden den nye Tinderbox-festival i Odense blev annonceret i efteråret.

Festival er delejet af tyske FKP Scorpio, som også arrangerer Bråvalla og den aarhusianske Northside Festival.

Bråvalla havde i år omkring 50.000 gæster og er dermed en størrelse mindre end Roskilde, som solgte 80.000 partoutarmbånd og tæt ved 20.000 endagsbilletter.

Festivalen er blevet Sveriges største, efter at Hultsfred Festival i 2010 gik konkurs. Den er siden blevet genoplivet med FKP Scorpio som arrangør.

Modsat Roskilde Festival, som drives af en fond, er FKP Scorpio en virksomhed, og deres fremmarch har udløst bekymring hos arrangørerne af Danmarks største festival.

- Jeg håber, vi kan holde fast i det forskelligartede festivalliv, der er i Danmark. Erfaringerne, når man kigger på Sverige, er, at det - i min optik - bliver en lille smule for ens, sagde talsperson Christina Bilde, Roskilde Festival, til Ritzau lørdag på den sidste dag af årets festival.

Tinderbox Festival, som i år blev afviklet simultant med Bråvalla og havde adskillige gengangere blandt de optrædende, har ikke forholdt sig til, om man også vil flytte festivalen næste år, siger festivaldirektør Brian Nielsen.

Han oplyser, at festivalen, som i år solgte 22.000 billetter har "flere datoer i spil".

Hos Roskilde Festival tager programchef Anders Wahrén flytningen af den svenske festival med ro.

- Det gør ikke den store forskel for os. Vi har været vant til at dele weekend med forskellige festivaler rundtomkring i Europa og også nogle gange i Norden. Og det kommer vi så til med Bråvalla næste år, siger han til Politiken og uddyber:

- Det er to meget forskellige oplevelser, man får, og Bråvalla har et meget snævrere tilbud til publikum. Uanset om de ligger weekenden før os eller samme weekend, tror jeg ikke, at der er særlig mange, der ville have valgt dem begge alligevel.

/ritzau/