Svensk FN-chefs død skal granskes af eksperter

Skrevet af admin

30/12/2014

Mest læste i dag

FN's Generalforsamling har mandag vedtaget, at et ekspertpanel skal undersøge nye beviser i sagen om den tidligere FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT og avisen Wall Street Journal.

FN opfordrer blandt andet samtlige nationer, der muligvis ligger inde med oplysninger, som kan kaste nyt lys over Hammarskjölds død, om at lægge dem frem.

Det sker, efter at der de seneste år er dukket nye beviser op i sagen, som peger i retning af, at der måske ligger en forbrydelse bag det tragiske flystyrt, der kostede den svenske FN-chef livet i 1961.

Ifølge Wall Street Journal stemte samtlige 193 nationer i generalforsamlingen for resolutionen, der betyder, at et uafhængigt ekspertpanel skal undersøge de nye oplysninger og beviser i sagen.

Dag Hammarskjöld døde i en flyulykke i den tidligere britiske koloni Nordrhodesia, i dag Zambia, da hans fly styrtede ned.

Ulykken er forsat omgærdet af mystik et halvt århundrede efter tragedien.

Flyet af typen DC-6 styrtede ned natten mellem 17. og 18. september 1961, og 16 mennesker mistede livet. Dag Hammarskjöld var på vej til fredsforhandlinger, som skulle afslutte kampe i Katanga-provinsen i nabolandet Congo.

De første undersøgelser efter styrtet pegede på, at en pilotfejl var skyld i ulykken. Men andre mener, at flyet blev skudt ned af lejesoldater, fordi Hammarskjöld støttede den nye regering i Congo.

I april foreslog FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, at der endnu en gang kastes lys over sagen, efter at en international kommission af jurister sidste år kom frem til, at der var grund til at revurdere omstændighederne omkring FN-chefens død i flystyrtet.

Dag Hammarskjöld blev 56 år og er den eneste leder af FN, som er død i embedet.

/ritzau/