Svensk hacker beder Vestager og Bødskov om hjælp

Det forsøger Gottfrid Svartholm Warg i hvert fald selv at overbevise justitsminister Morten Bødskov (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) om. I et åbent brev til de to ministre argumenterer han for, at han er et offer, at udleveringen fra svensk fængsel er unødvendig og at han ikke har nogen forbindelse til Danmark overhovedet:

»Jeg er oprigtigt ked af, at min computer er blevet brugt på en måde, som har forvoldt skade i Danmark. Dette har naturligvis ikke været hensigten med den,« skriver han ifølge b.dk i brevet.

Gottfrid Svartholm Warg er sammen med en 20-årig dansker anklaget for at have hacket sig ind i IT-selskabet CSCs servere og derved have skaffet sig adgang til politiets registre med fortrolige oplysninger om millioner af danskere. På den baggrund har Københavns Politi begæret ham udleveret til Danmark, og i juni sagde de svenske myndigheder god for udleveringen.

I Sverige har Svartholm Warg, som også er kendt under aliaset Anakata, været anklaget for alvorlige hackerangreb mod Nordea og IT-virksomheden Logica (i dag CGI).

Sidst i september blev han ved landsretten, Svea hovrätt, dømt til ét års fængsel for Logica-angrebet, men blev samtidig frikendt for den ulovlige indtrængen i Nordeas IT-systemer og for bedrageri i millionklassen.

Den delvise frifindelse kunne han takke ekspertvidnet og IT-aktivisten Jacob Appelbaum, som blandt andet har været tilknyttet anonymitets-netværket TOR og whistleblowertjenesten Wikileaks, for.

I vidneskranken forklarede Appelbaum nemlig, at Gottfrid Svartholm Wargs firewall var instillet sådan, at computeren potentielt kunne fjernstyres af andre, og at det var muligt at skjule denne fjernstyring. Med andre ord: Det kunne ikke med sikkerhed siges, at Gottfrid Svartholm Warg personligt havde siddet ved tastaturet og dirigeret Nordea-angrebet.

Og det er netop dét argument, som svenskeren nu bruger overfor Morten Bødskov og Margrethe Vestager for at slippe for udlevering. Hvis han ikke kunne holdes ansvarlig for Nordea-angrebet, kan han heller ikke holdes ansvarlig for CSC-angrbet, mener han:

»Efter min opfattelse vil det være et stort spild af ressourcer - både økonomiske og menneskelige - at fortsætte sagen mod mig i Danmark, efter Svea hovrätt har afsagt sin dom. Det fremstår som om dansk politi og den danske anklagemyndighed ikke har tillid til den svenske domstol,« skriver Gottfrid Svartholm Warg ifølge b.dk.

Han skal dog ikke begynde at glæde sig for tidligt. Chefanklager ved Københavns Politi Dorit Borgaard slår nemlig fast, at hverken brevet eller domstolens afgørelse får nogen betydning for udleveringen til Danmark.

»Vi har meddelt Gottfrid Svartholm Warg, at der ikke er ændret på vores begæring om at få ham udleveret. De svenske domstole har taget stilling til de svenske anklager mod ham, og nu er det op til de danske domstole at tage sig af de danske anklager,« siger hun til b.dk.

»Hvis han ikke kunne holdes ansvarlig for, hvad der foregik på hans computer, så havde den svenske domstol jo frifundet ham for det hele. Jeg kan bare sige, at vi fastholder vores begæring om udlevering,« siger Dorit Borgaard.

Hackerangrebet mod CSC-serverne fandt sted mellem april og august 2012, hvor der blev downloadet oplysninger fra politiets kørekortregister, herunder CPR-numre, oplysninger om efterlyste personer i Schengen-registrene og omkring 10.000 tjenestemænds passwords og email-konti.

Dansk politi blev dog først opmærksomme på det alvorlige dataindbrud i januar 2013, da svensk politi henvendte sig med oplysninger fra en separat efterforskning, som trak tråde til Danmark.

I efterforskningen har Københavns Politi fået hjælp af både PET, Rigspolitiets særlige IT-enhed, NITES, og ikke mindst Europol.

Da sagen stadig kører, ønsker Dorit Borgaard hverken at oplyse, hvad Gottfrid Svartholm Wargs forbindelse til den 20-årige dansker er, eller om de to har mødt hinanden. Danskeren har siddet varetægtsfængslet siden 6. juni, mens politiets efterforskning fortsætter.

Der er endnu ikke sat dato på Gottfrid Svartholm Wargs udlevering til Danmark, og det vides ikke, hvornår det sker - men udleveret bliver han, understreger chefanklageren.

Økonomi- og Indenrigsministeriet bekræfter, at have modtaget svenskerens brev, men der er endnu ikke taget stilling til om eller i så fald hvordan, Margrethe Vestager vil svare på det.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip