Svensk politi tror fortsat at Palme-drabet kan opklares

Skrevet af admin

25/02/2016

Dagens topnyheder

På søndag er det 30 år siden, at statsminister Olof Palme blev dræbt af skud på gaden midt i Stockholm, og svensk politi slås fortsat med at opklare det nationale traume.

Palmegruppen under svensk politi gør torsdag status over efterforskningen ved et pressemøde i Stockholm.

- Jeg håber, at folk henvender sig til os - og ikke til andre - når de har tips, siger lederen af forundersøgelsen, Kerstin Skarp, ifølge nyhedsbureauet TT.

Undersøgelseslederen har ingen "dramatiske afsløringer", siger hun, og anledningen til Palmegruppens status er 30-året for drabet.

Flere end 10.000 mennesker er afhørt, og usædvanligt mange hævder, at de slog Palme ihjel. 133 har sagt, at de dræbte Palme. Den svenske forfatter og kriminolog Leif Persson har for nylig modtaget endnu en "tilståelse", så tallet ifølge politiet nu må være 134.

Kerstin Skarp siger, at hun stadig tror, at politiet vil opklare drabet.

- Det er ingen hemmelighed, at vi ikke har nogen direkte mistænkt, siger Kerstin Skarp.

Olof Palme blev dræbt af skud, da han 28. februar 1986 forlod biografen med sin kone Lisbet. Han blev ramt på tæt hold på Sveavägen centralt i den svenske hovedstad.

Den småkriminelle stofmisbruger Christer Pettersson blev anholdt to år senere, og han blev i 1989 ved byretten i Stockholm fundet skyldig i drabet.

Dommen blev senere ophævet. Højesteret afslog siden anklagemyndighedens ønske om at genoptage den.

Pettersson nægtede drabet til sin død i 2004, mens Olof Palmes enke fortsat hævder, at han var gerningsmanden.

Svenskerne har diskuteret drabet i tre årtier, og en række mere eller mindre sandsynlige gerningsmænd og teorier er blevet vendt og drejet i medier, i bøger og på film.

Ingen teorier har ført til tiltale og dom, selv om politiet har brugt hundredvis af millioner kroner på efterforskningen.

En belønning på 50 millioner kroner for tips, der kan føre til opklaringen, har ikke hjulpet.

Hver uge kommer nye tips ind til Palmegruppens hotline 11414. Efterforskningen fylder 250 hyldemeter. Palmegruppen vurderer, at det vil tage en jurist ni år at læse det hele.

Det "er Sveriges og måske hele verdens mest omfattende efterforskning" ifølge svensk politi.

/ritzau/NTB