Svensk teenagepige befriet fra IS i Irak

Skrevet af admin

23/02/2016

Dagens topnyheder

Kurdiske styrker i Irak har befriet en svensk teenagepige fra den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat.

Pigen blev befriet 17. februar ifølge de kurdiske styrker, som har udsendt en pressemeddelelse om aktionen.

Beskeden er sendt fra den selvstyrende kurdiske regions sikkerhedsråd.

Den 16-årige pige skal være rejst fra Sverige til Syrien sidste år. Hun krydsede siden grænsen til Irak, hvor hun blev befriet nær Islamisk Stats højborg i Mosul.

Det kurdiske sikkerhedsråd mener, at pigen kommer fra Borås, og hun blev ifølge kurderne forledt af et IS-medlem til at rejse til Syrien.

- Svenske myndigheder og medlemmer af familien havde bedt det kurdiske sikkerhedsråd om at hjælpe med at lokalisere og redde hende fra Islamisk Stat, hedder det i meddelelsen.

Pigen er i øjeblikket i Kurdistan. Hun bliver overleveret til svenske myndigheder, så hun kan komme hjem til Sverige, så snart det kan arrangeres.

Sidste år blev en 15-årig pige - også en svensker - befriet efter at være holdt som gidsel af Islamisk Stat i Syrien.

Hun var rejst med sin kæreste til det krigshærgede land, og da han sluttede sig til den ekstremistiske gruppe, blev hun taget som fange.

Islamisk Stat er massivt til stede i både Irak og Syrien. Begge steder bekæmpes den ekstremistiske gruppe af en international koalition, der ledes af USA.

Den 15-årige pige var gravid i ottende måned, da hun blev befriet.

Både pigen og hendes kæreste var efterlyst internationalt via Interpol, og svensk politi mistænkte den 19-årige mand for bortførelsen.

Teenagepigen var anbragt uden for hjemmet, og hun kunne derfor ifølge avisen Expressen rejse ud af Sverige, uden at forældrene kendte til hendes planer.

Islamisk Stat har bortført stribevis af udenlandske gidsler. Flere af dem er blevet henrettet af gruppen.

/ritzau/Reuters