Svensk topminister blåstempler Løkkes DF-samarbejde

På et pressemøde med Lars Løkke Rasmussen (V) fredag fastslog den svenske finansminister, Anders Borg fra partiet Moderaterne, at DF og Sverigedemokraterne er to helt forskellige størrelser.

»Jeg har mange gange talt med Lars Løkke og Claus Hjort om dette, og der er den afgørende forskel, at Dansk Folkeparti tager udgangspunkt i Mogens Glistrups højrepopulisme, mens Sverigedemokraterne har sine rødder i meget fremmedfjendtlige og ligefrem nynazistiske kredse,« sagde den svenske finansminister.

Sverigedemokraterne var i 1990erne en del af den yderste højrefløj, men i 2005 overtog en gruppe unge politikere magten i partiet, og stærkt inspireret af Dansk Folkeparti begyndte de at rense ud blandt de mest radikale elementer. Arbejdet bar frugt ved valget til Riksdagen i 2010, hvor Sverigedemokraterne fik 20 mandater.

Anders Borg erkender, at Sverigedemokraterne har ændret sig siden de tidligere år, men kernen i partiet er fortsat uspiselig for den borgerlige svenske regering.

»Mange af Sverigedemokraternes sympatisører står for en meget udtalt fremmedfjendtlighed, så vi har bedømt, at vi ikke kan samarbejde med dem,« forklarede finansministeren, der ligeledes mener, at partiet mangler en seriøs finanspolitik.

»Deres eneste økonomiske politik er, at de vil stoppe indvandringen, så vi kan skære ned på udgifterne og sænke skatterne. Men alle beregninger viser, at det er luftkasteller, og så kan man ikke basere en ansvarlig økonomisk politik på dem,« lød det fra Anders Borg.

Dagens Gossip