Svensk vikingekendis er dansker

Disa er en skulpturel og videnskabelig fortolkning af, hvordan den såkaldte Birkapige må have set ud. Birkapigens cirka 1.100 år gamle skelet blev i sin tid fundet i Birka, og efter en afstemning sidste år blandt svenske børn og unge og museets gæster fik rekonstruktionen navnet Disa.

Altså burde pigen være så svensk, som hun næsten kan blive. Men det er hun ikke. Hun er dansk. Eller måske tysk. Det afslører nye undersøgelser af skelettet foretaget af museets egne medarbejdere. Dermed må svenskerne leve med, at Birkapigen ikke længere er deres egen lille vikingepige. Det skriver Berlingske.

»Det er usandsynligt, at hun kommer fra området omkring Mälaren,« siger arkæolog Charlotte Hedenstierna-Jonson til nyhedsbureauet TT med henvisning til, at Birka ligger på Björnö i søen Mälaren:

»Mit gæt er, at hun kommer fra det sydlige Danmark eller det nordlige Tyskland.«

Det ændrer dog ikke ved, at pigen er noget særligt. Ikke alene er hun en folkekær rekonstruktion af skelettet af en fortidspige. Hun er også noget så sjældent som et intakt barnelig fra vikingetiden. Dem er der ifølge museumsinspektør Peter Pentz, Nationalmuseet, kun fundet ganske få af i hele vikingernes vide verden.

»Det er med til at forklare, hvorfor de er så glade for den her pige. Skeletter af børn går langt lettere i opløsning end voksenskeletter. Dertil kommer, at man ikke lagde så meget vægt på børn dengang. De blev betragtet som potentielle voksne,« forklarer Peter Pentz til Berlingske.

Forskerne har ikke noget klart bud på, hvorfor en pige fra Danmark eller deromkring i en alder af seks år blev begravet i 900-tallets Sverige. Men de kan konstatere, at hun blev stedt til hvile i et af de fornemeste begravelsesområder i Birka, ligesom hun blev lagt i grav, hvilket tyder på en kristen gravskik som i Danmark.

Dertil kommer, at hun med sig i døden havde flere genstande. Bl.a. perler, et forgyldt spænde og synåle. Det får svenskerne til at gætte på, at hun kan have været datter af en guld- eller sølvsmed.

»Var hun der med sine forældre? Havde nogle taget hende og bragt hende til Birka? Vi ved det ikke,« siger Peter Pentz:

»Men hun kan være kommet fra den bedre del af samfundet.«

Museumsinspektøren understreger, at »nationalitetsbegrebet dengang ikke eksisterede på samme måde som i dag«.

»Men hvem ved. Måske er det et udtryk for, at Sverige altid har været åbent for indvandring,« lyder det fra Peter Pentz.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip