Svenske borgerlige vil bidrage til dansk grænsekontrol

Skrevet af admin

17/02/2016

Mest læste i dag

De nordiske lande må arbejde endnu tættere sammen under flygtningesituationen, lyder meldingen fra Sveriges største borgerlige parti, Moderaterne, der onsdag har været på besøg hos udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Moderaternes næstformand, Elisabeth Svantesson, bakker op om det danske forslag om en fælles nordisk grænse, så man kan undgå grænsekontrol imellem de nordiske lande.

Hun lægger samtidig op til, at Sverige skal bidrage til at styrke kontrollen ved den dansk-tyske grænse.

- Hvis Danmark indfører id-kontrol eller øget grænsekontrol ved grænsen til Tyskland, så synes jeg, at den svenske regering skal stille sig positivt over for det, for det vil også påvirke situationen i Sverige, siger Svantesson efter mødet med Støjberg.

Spørgsmål: Hvilke ressourcer skal Sverige bidrage til Danmark med?

- Det er for tidligt at sige. Min pointe er, at Sverige, Danmark, Norge og Finland må samarbejde mere omkring de her udfordringer. Hvordan det rent praktisk skal se ud, må regeringerne diskutere. Men det er nødvendigt, at vi samarbejder mere.

- Det påvirker selvsagt Sverige, hvis Danmark får en styrket grænsekontrol mod Tyskland. Det ville lette trykket mod Sverige. Derfor er det vigtigt, at den danske og svenske regering samarbejder tæt.

Spørgsmål: Men hvordan skal Sverige bidrage - med penge, politi eller udstyr?

- Det er alt for tidligt at sige. Det må regeringerne sætte sig ned og diskutere. Jeg siger bare, at de nordiske lande bliver nødt til at samarbejde tættere for at løse den situation, vi er i.

Danmarks midlertidige kontrol ved grænsen til Tyskland foregår i øjeblikket som stikprøve af de indrejsende, men der er ikke indført transportøransvar på færger, busser og tog som i Sverige.

Mens Finland har afvist statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om et fælles nordisk grænsesamarbejde, holder den svenske regering ifølge Dagens Nyheter døren åben for idéen.

Den svenske indenrigsminister Anders Ygeman (S) rejser ifølge Dagens Nyheter om kort tid til den dansk-tyske grænse sammen med justitsminister Søren Pind (V).

/ritzau/