Svenske eksperter: Ubåd forliste efter kollision i 1916

Den forliste ubåd, som er fundet ud for østkysten af Mellemsverige, er ifølge flere eksperter over 100 år gammel og forliste efter en kollision under Første Verdenskrig.

Det skriver de svenske aviser Expressen og Dagens Nyheter.

Ifølge de to avisers kilder, som har gennemgået det videomateriale, som vragdykkere fra Ocean X Team har filmet, er ubåden af typen Catfish og blev bygget i Vladivostok i 1904, og den var fra 1915 en del af den russiske Østersøflåde.

Ubåden kolliderede i 1916 med det svenske fartøj "Ångermanland", siger eksperterne, der kalder ulykken for historisk veldokumenteret.

- Jeg føler mig meget sikker på, at det er en Catfish. Det stemmer godt overens med detaljerne på ubåden, siger Per Andersson, pensioneret oberstløjtnant i Kystartilleriet i Sverige, til Expressen.

I en pressemeddelelse skriver Ocean X Team, at "ubåden er omkring 20 meter lang og 3,5 meter bred. Det er uklart, hvor gammel ubåden er, og hvor lang tid den har ligget på havbunden, men kyrilliske bogstaver på skroget af skibet indikerer, at det er russisk".

En kilde siger til Dagens Nyheter, at Rusland i dag ikke vil skrive noget på skroget af en ubåd.

- Jeg har svært ved at tro, at russerne i dag skulle have efterladt så tydelige tegn som bogstaver på en ubåd, siger kilden fra det svenske forsvar.

Allerede i 2014 blev ubåden omtalt på et ubådsforum, skriver Dagens Nyheter. Dengang deltog et medlem af Ocean X Team også i debatten.

Mange personer - inklusiv Ocean X Team - havde altså kendskab til ubåden allerede sidste år.

Sverige har gennem årene mange gange jagtet ubåde i sine indre farvande.

Én gang tidligere har svenskerne haft håndfast bevis for, at der foregik fremmed ubådsaktivitet. Det skete, da den sovjetiske U-137 i 1981 gik på grund i skærgården ud for Karlskrona, tæt på den svenske flådes hovedbase.

/ritzau/

Dagens Gossip