Svenske forskere slår fast: Soldyrkere lever længere

Selvom der jævnligt er advarsler mod at solbade, så slår svenske forskere nu fast, at det også er forbundet med klare fordele for sundheden. 

Solens stråler er nemlig med til at reducere risikoen for hjertekar-sygdomme.

- Solbadning har mange sundhedsmæssige fordele. Men desværre findes der en udbredt opfattelse af, at solen kun er farlig, og det billede skal vi have ændret, siger Pelle Lindqvist, der er lektor og overlæge ved Karolinska Universitetshospital i Stockholm, til Dagens Medicin. 

Han er medforfatter på studiet, der lige er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Internal Medicine, og han peger på klare fordele ved at lade sin krop blive ramt af solens stråler. 

Risikoen for at dø af hjertekar-sygdomme er nemlig 60 procent højere hos folk, der undgår solen. 

29518 kvinder har medvirket i studiet, hvor forskerne sammenlignede de forskellige risici ved at solbade og helt at undgå det. 

Og ifølge forskerne, skulle de kvinder, der undgik solen, have ligeså stor risiko for at dø tidligt som rygere. 

Forskerne understreger dog, at solbadningen stadig skal ske med måde, hvis man vil undgå at udvikle hudkræft. 

- Det handler ikke om at tage ekstremt meget sol. Man skal bare have en lille dosis dagligt. Vi anbefaler derfor, at man tager et kort stykke tid o solen hver dag uden man bruger solcreme. Det vigtigste er, at man ikke bliver skoldet, siger Pelle Lindqvist til Dagens Medicin. 

Udover den nedsatte risko for hjertekar-sygdomme, er der også D-vitaminer at hente i solens stråler, og det skulle være dem, der er med til at forhindre udviklingen af hjertekar-sygdomme, forklarer forskerne. 

 

Dagens Gossip