Svenske journalister blev udsat for skinhenrettelser

To svenske journalister, som har været holdt fanget i Syrien, beskriver deres fangenskab som et helvede, hvor de blandt andet blev udsat for skinhenrettelser.

Journalisterne Magnus Falkehed, 45 år, og Niclas Hammarström, 44, der torsdag ventes at flyve til Stockholm fra Beirut for at blive genforenet med deres familier, siger til Dagens Nyheter, at de er stærkt udmattede efter fangenskabet.

- Jeg har det, som om jeg hele tiden er på nippet til at bryde sammen i gråd, siger Hammarström til den svenske avis.

Falkehed tilføjer, at han har det, som om han går på autopilot.

- Jeg længes efter at gense familien, hvile og få et perspektiv på det, som er sket, siger han.

De to journalister siger, at de blev udsat for alle mulige former for fysisk og psykisk mishandling, efter at de blev kidnappet af formodede islamistiske oprørere ved den libanesiske grænse den 23. november sidste år.

- Vi er blevet slået med geværkolber, vi er blevet sparket, vi har fået piskeslag med gummislanger og fået hovedet dunket i et betongulv. Og vi har været udsat for foregivne henrettelser, hvor vi troede, at vi skulle dø. Og vi er blevet beskudt, siger de to svenskere.

Sveriges ambassadør i Syrien, Niklas Kebbon, meddelte onsdag, at de to svenskere var blevet sat på fri fod. Den ene af de to blev ifølge diplomatiske kilder løsladt lørdag, og Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) sagde, at organisationen havde hjulpet den anden videre til Beirut.

Mange journalister er forsvundet under krigen i Syrien, der har kostet flere end 100.000 mennesker livet og sendt millioner på flugt.

Organisationen Journalister Uden Grænser siger, at mindst 25 journalister har mistet livet i Syrien, siden konflikten begyndte i foråret 2011.

Niklas Kebbon har tidligere sagt, at journalisterne var i Syrien uden på forhånd at have meddelt dette til ambassaden.

Det var pårørende, som oplyste, at de to journalister var forsvundet, fortalte Niclas Kebbon til SVT i november.

/ritzau/TT

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip