Svenske lederskribenter frygter: SD kan få mere magt

Skrevet af admin

04/12/2014

Mest læste i dag

For bare få dage siden var det helt utænkeligt, at vælgerne i Sverige igen skulle til stemmeurnerne. Men onsdag kom statsminister Stefan Löfven (S) i mindretal med sit forslag til en finanslov. Det fik ham til at bebude nyvalg til 22. marts.

Formiddagsavisen Expressen mener, at Löfven og hans parti, Socialdemokraterna, håber på, at når partierne i Riksdagen ikke kan løse en fastlåst parlamentarisk situation, så må den logiske løsning på problemet være at lade vælgerne løse problemet.

Men kommer de til at gøre det, spørger avisen.

- Det er svært at sige noget om. At dømme efter den seneste tids meningsmålinger står oppositionen relativt stille. Der er en overhængende risiko for, at Sverigedemokraterna vokser endnu mere og dermed skaber en endnu vanskeligere situation, skriver avisens lederskribent.

Aftonbladet, der traditionelt støtter Socialdemokraterna, advarer mod at give "racister" magt over Sverige.

- I Norge og Danmark er Sverigedemokraternas søsterpartier en del af den borgerlige fløj. Dagens (onsdagens, red.) beslutning om at fælde regeringens budget åbner for en tilsvarende udvikling i Sverige, hedder det i avisens leder.

Sverigedemokraterna blev ved valget 14. september det tredjestørste parti. Da partiet nægtede at støtte regeringens finanslov uden at få indrømmelser på indvandrerpolitikken til gengæld, valgte Stefan Löfven at udskrive nyvalg.

Og det er ifølge lederskribenten på Dagbladet det eneste rigtige. Avisen mener, at de borgerlige partier bliver straffet for at have valgt politisk kaos frem for at tage imod Löfvens fremstrakte hånd.

Svenska Dagbladet derimod mener, at Löfvens beslutning er uklog. Den parlamentarisk uerfarne statsminister skulle i stedet have forsøgt at få etableret et samarbejde mellem blokkene, lyder det.

Löfven har sagt, at han ikke vil lade Sverigedemokraterna diktere betingelserne for svensk politik. Svenska Dagbladets Göran Eriksson spørger i en analyse, hvad det så er, der er sket, når der udskrives valg, fordi SD stemte for oppositionens budget.

Sydsvenskan vurderer, at Löfven bærer hovedansvaret for, at det er gået, som det er. Valget kunne have været undgået.

- Statsministeren burde have inviteret til et bredere samarbejde på en mere troværdig vis, skriver avisen.

/ritzau/TT