Svenske Löfven tier om danske asylstramninger

Skrevet af admin

12/11/2014

Dagens topnyheder

Danmark overholder de internationale konventioner, og det er det afgørende.

Mange flere stavelser blev det ikke til, da den nyudnævnte svenske statsminister, Stefan Löfven, onsdag gæstede sin danske kollega og partifælle, Helle Thorning-Schmidt (S), hvor de to regeringsledere for første gang var på tomandshånd.

Da Löfven og Thorning-Schmidt efterfølgende mødte dansk og svensk presse på samme tid, blev der malet med den helt brede pensel, da de skulle beskrive, hvad de så havde talt om under fire øjne.

Vækst, havde de talt om. Og Ukraine, hvor situationen er "meget alvorlig", ligesom de havde delt deres "bekymringer", når det gælder Islamisk Stat.

Men da først mikrofonen fik lov til at vandre rundt blandt journalisterne, var det et helt andet emne, der interesserede, nemlig de to landes asylpolitik.

I Sverige venter man, at op mod 100.000 mennesker vil søge asyl til næste år. For Danmarks vedkommende ventes der omkring en femtedel, hvilket har fået den danske regering med Helle Thorning-Schmidt i spidsen til at foreslå stramninger af retten til familiesammenføringer.

- Er det godt naboskab? ville en journalist fra TV2 vide.

- Jeg vil ikke på nogen måde kommentere andre landes politik, lød svaret fra Stefan Löfven.

- Begge lande holder sig til de eksisterende internationale konventioner, og det er det afgørende. Vi håndterer vores situation, som vi gør, men jeg har ingen mening om, hvad andre lande har valgt at gøre, tilføjede han.

I Sverige får asylsøgere fra Syrien permanent opholdstilladelse, og den danske statsminister understregede vigtigheden af, at regler på asylområdet skal have "bred legitimitet".

- Jeg tror, det er vigtigt, at vi i hver vores land bestemmer de regler, som har bred legitimitet. Jeg er helt overbevist om, at man i Sverige har de regler, man synes er gode i Sverige, og at vi i Danmark har de regler, vi synes er vigtige i Danmark, lød det fra Thorning.

- Vi er optaget af at følge de internationale konventioner, og dem følger vi til punkt og prikke, fastslog hun.

/ritzau/