Svenske partier enige om at skærpe asylreglerne

Et flertal i Riksdagen i Sverige er blevet enige om en ny asylaftale, der strammer asylreglerne.

Aftalen indeholder blandt andet en stramning af reglerne for midlertidigt ophold. Som hovedregel bliver midlertidigt ophold fremover tildelt i en treårig periode.

Den skærpelse gælder dog ikke for uledsagede børn og børnefamilier. De kan stadig få permanent opholdstilladelse i Sverige.

Parterne er desuden blevet enige om at hæve andelen af kvoteflygtninge fra cirka 1900 til 5000.

Derudover skal der gøres en større indsats i den første tid, en asylansøger er i Sverige. Blandt andet skal der indføres svenskundervisning og obligatorisk samfundsfag.

Samtidig får de svenske kommuner 10 milliarder svenske kroner ekstra i 2015, hvoraf 200 millioner går til civilsamfundet. Strengere grænsekontrol var længe på bordet i forhandlingerne, men er udeladt.

- Sverige er i en uhørt situation, der kræver, at vi tager et ansvar. Derfor har vi lavet denne brede aftale, der sørger for, at vi nærmer os andre europæiske lande.

- Det er en aftale, der går i en strammere retning, erkender justits- og migrationsminister Morgan Johansson (S) over for den svenske tv-kanal SVT.

Det kontroversielle højrefløjsparti Sverigedemokraterna var ikke inviteret til forhandlingerne, og det lille venstrefløjsparti Vänsterpartiet valgte at stå uden for.

- Regeringen har valgt at lukke døren for Vänsterpartiet. De valgte at komme Moderaterna i møde i en meget restriktiv retning, siger Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar til det svenske nyhedsbureau TT.

Forhandlingerne har taget en uge og udgangspunkt var, at flygtningesituationen i Sverige har taget en markant drejning.

I onsdags fremlagde den svenske myndighed, Migrationsverket, en rapport, der spår, at op til 190.000 flygtninge ankommer til Sverige i år. Det er en fordobling af de hidtidige forventninger.

Omkostningerne af flygtningeantallet ventes at stige med op til 29 milliarder svenske kroner alene i år.

/ritzau/

Dagens Gossip