Svenske tog vil igen køre til København - med ekstra tjek

Skrevet af admin

02/02/2016

Mest læste i dag

Det svenske jernbaneselskab SJ, der svarer til danske DSB, vil fra 1. marts igen køre til København. Togene blev ellers stoppet, da den svenske lov om id-kontrol af alle passagerer blev indført 4. januar i år.

Det oplyser SJ på sin hjemmeside.

- Vi har haft en løbende dialog med Banedanmark med det formål at genoptage trafikken så hurtigt som muligt.

- Nu har vi fundet en fungerende løsning, og det føles utroligt godt, at vi igen kører hele vejen til og fra København, skriver kommunikationschef hos SJ, Åsa Larsson, i en pressemeddelelse.

For at få det hele til at gå op med den statspålagte id-kontrol vil SJ få et adskilt spor, spor 26, til sin rådighed på Københavns Hovedbanegård.

Her vil SJ udføre identitetskontroller tilsvarende dem, som DSB i snart en måned har udført i Københavns Lufthavn i Kastrup, før togene fortsætter mod Sverige.

Ligesom DSB har SJ hyret et privat vagtselskab til at stå for opgaven.

SJ opfordrer passagerer til at komme i god tid - mindst 30 minutter - før afgang.

SJ stoppede togdriften til København, da den svenske regering 4. januar indførte grænsekontrol for at få bedre kontrol med tilstrømningen af flygtninge og migranter til landet.

Grænsekontrollen indebærer det såkaldte transportøransvar. Det betyder at de selskaber, der transporterer folk ind i Sverige, er ansvarlige for, at passagerer har gyldige papirer og legitimt må rejse ind i landet.

Kommer de alligevel med toget uden papirer, kan selskabet afkræves en bøde og erstatning for den svenske stats udgifter til at sende passagerne ud af landet igen.

Senere i januar indførte Danmark også en midlertidig stikprøvekontrol ved grænsen til Tyskland. Den blev tirsdag forlænget til 23. februar, men grænsekontrollen til Tyskland bliver stadig ikke suppleret med transportøransvar.

Flere private selskaber som Scandlines, HH Scandlines, DSB og en række busselskaber er ramt af transportøransvaret i forbindelse med trafik til Sverige..

/ritzau/