Svenske vragjægere finder ubåd med russiske bogstaver

Private vragjægere har fundet en fremmed ubåd tæt på østkysten i det mellemste Sverige. Ubåden er et mysterium, fordi vraget ikke har nogen synlige skader.

Det svenske forsvar bekræfter, at materiale fra findestedet nu analyseres, men ellers er Försvarsmakten meget lidt meddelsom.

Ubådsvraget blev fundet i sidste uge af private vragjægere, der kalder sig Ocean X Team, under havoverfladen på den svenske østkyst i Mellemsverige.

I en pressemeddelelse skriver de, at "ubåden er omkring 20 meter lang og 3,5 meter bred. Det er uklart, hvor gammel ubåden er, og hvor lang tid, den har ligget på havbunden, men kyrilliske bogstaver på skroget af skibet indikerer, at det er russisk".

Særligt hæfter vragjægerne sig ved, at vraget ikke er beskadiget, og at lugerne er lukket.

- Der er ikke en bule, en rift eller en skade på skroget. Meget tyder på, at besætningen stadig kan befinde sig inde i ubåden, siger vragjægerne, Peter Linberg og Dennis Åsberg, til den svenske avis Expressen.

De ønsker ikke at fortælle præcis, hvor de har fundet ubåden. Men de siger, at de fik et tip om koordinaterne fra en islandsk virksomhed, at vraget ligger omkring 1,5 sømil fra land, og at der er nogen bådtrafik i området.

Försvarshögskolans Tomas Ries har haft mulighed for at gennemse vragjægernes video fra havbunden, og ud fra billederne mener han, at fartøjet ikke har ligget der så længe.

- Hvis det her er billeder fra svensk farvand, så er det sensationelt, at der ligger en forlist ubåd der. Hvis det havde været et uskyldigt vrag, så var der nok nogen, der havde råbt om hjælp, siger Tomas Ries til Expressen og uddyber:

- Det tyder på, at der har været tale om en hemmelig mission, som er gået galt. Og det er meget alvorligt.

Sverige har gennem årene mange gange jagtet ubåde i sine indre farvande.

Én gang tidligere har svenskerne haft håndfast bevis for, at der foregår fremmed ubådsaktivitet. Det skete, da den sovjetiske U-137 i 1981 gik på grund i skærgården ud for Karlskrona, tæt på den svenske flådes hovedbase.

/ritzau/

Dagens Gossip