Svenskere undersøger dansk kapitalfond for økonomisk kriminalitet

Det skriver den svenske avis Dagens Industri i dag på sin hjemmeside di.se.

Den svenske pendant til Bagmandspolitiet, EBM bekræfter i en pressemeddelelse, at man antager, at der er begået en lovovertrædelse indenfor et område, der hører under offentligheden. Derudover er myndighederne ikke særligt meddelsomme.

»Vi kan kun bekræfte, at en undersøgelse er påbegyndt, og at der er en begivenhed,« siger Katinka Wall, der er pressechef hos EBM til di.se.

Konflikt mellem svenske og danske ejere

Men sagen skulle ifølge de svenske medier tage sit udgangspunkt i en konflikt om 160 millioner svenske kroner, mellem de tidligere ejere af en gruppe af svenske privatskoler, JB Education, og den danske kapitalfond Axcel, der overtog skolerne i 2008.

Axcel så i 2008 store muligheder i at investere i aktører, der arbejdede i krydsfeltet mellem den offentlige og private sektor. Planen var først at købe sig ind i det svenske skolevæsen, og så derefter fortsætte i Sydeuropa og Mellemøsten.

Christian Frigast, der er ledende partner hos Axcel, sagde dengang til Berlingske Busines, at han så et potentiale i skoler, blandt andet fordi de har en stabil indtjening.

»Derudover er uddannelse jo ikke konjunkturfølsomt, hvilket er en klar fordel i disse tider,« sagde han i oktober 2008 til Berlingske Business.

Men forudsigelser om den sikre investering holdt ikke stik, JB Education gik konkurs i juni i år.

Tidligere hovedaktionær: Mangler 160 millioner

Og Rune Tedfors, der er tidligere hovedaktionær i JB Education siger nu til Jönköbing-Posten, at han - og de øvrige aktionærer - endnu ikke har fået den betaling, de har krav på fra Axcel. Konflikten skulle dreje sig om 160 millioner svenske kroner.

»For mig handler det ikke om penge nu. Det centrale er, at tingene går rigtigt til. Kontrakten skal følges, og der er ingen tvivl om, at de har handlet forkert, siger Tedfors til Jönköping-Posten.

Axcel: Vi har vores på det tørre

Det er endnu ikke lykkedes for Berlingske at få en kommentar fra Axcel om sagen. Men til Dagens Industri siger partner i Axcel, William Sundstrom, at kapitalfonden ikke har modtaget nogen henvendelser fra de svenske myndigheder.

»Men jeg kan forsikre dig om, at der ikke forekommer uregelmæssigheder på vores side,« siger han til di.se

Ifølge ham ville Rune Tedfors og de øvrige aktionærer kun have krav på yderligere 160 millioner kroner, hvis Axcel solgte de svenske skoler videre. Men eftersom JB Education gik konkurs, blev kravet værdiløst.

Dagens Gossip