Sverige: Dansk kontrol er godt og dæmper flygtningestrøm

Skrevet af admin

04/01/2016

Dagens topnyheder

Den danske regerings beslutning om at indføre grænsekontrol mod Tyskland er helt rigtig, men den kommer for sent, lyder meldingen fra Sverige.

- Vi ser det som noget positivt, at man gør det. Jeg mener, at man fra dansk side burde have gjort det tidligere, siger Sveriges justits- og migrationsminister, Morgan Johansson, til Dagens Industri.

- Det burde føre til, at antallet af asylansøgere til Sverige daler yderligere.

Sverige indførte grænsekontrol i november, og fra mandag 4. januar har man indført transportøransvar, så der kontrolleres billed-id på alle, som rejser ind i landet.

Det sidste har Danmark ikke gjort.

Den svenske migrationsminister benytter i interviewet også lejligheden til igen at fremføre regeringens synspunkt om, at den svære situation i Sverige skyldes, at Danmark "i strid med Schengen-reglerne" har fungeret som et transitland.

Helsingborgs borgmester, Peter Danielsson fra Moderaterna, efterlyser en EU-løsning, men han forstår den danske beslutning.

- Vi har brug for en europæisk løsning på flygtningekrisen. Sverige, Danmark og Tyskland kan ikke klare sig selv. Men der er vi ikke endnu, og så er det en helt forståelig beslutning fra dansk side, siger Peter Danielsson til nyhedsbureauet TT.

Tyskland har advaret om, at Schengen-samarbejdet - med Europas åbne grænser - er truet efter beslutningerne om grænsekontrol i Sverige og Danmark.

Morgan Johansson mener omvendt, at det største problem er, at Tyskland ikke har styr på de flygtninge og migranter, som er kommet til landet.

- Det er snarere det forhold, at man ikke rigtig har kontrol over situationen i Tyskland, som er et problem for Schengen, siger den svenske migrationsminister til di.se.

Han peger på, at Tyskland menes at huse flere hundredtusinde flygtninge, som ikke er registreret. Det er meget muligt, at "de vil søge nordpå", mener ministeren.

/ritzau/