Sverige får kold skulder fra Danmark i flygtningekrise

Skrevet af admin

05/11/2015

Dagens topnyheder

Sveriges statsminister sendte onsdag en bøn om hjælp i flygtningekrisen, men han skal ikke umiddelbart forvente konkret støtte fra Danmark til håndteringen af de store strømme af flygtninge og migranter.

- Hvert land har valgt den kurs på flygtningeområdet, som de nu engang har valgt. De har valgt deres, og det må de nu engang håndtere, som de vil, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Vi ved, at der er nogle lande, som kigger til Danmark, og vi ved, at også Sverige har kigget til Danmark for at finde inspiration. Det er nok den bedste hjælp, vi kan give dem.

Sverige har flere gange efterlyst mere solidaritet mellem EU-landene i håndteringen af Europas flygtningekrise.

Onsdag kom den svenske statsminister, Stefan Löfven, med en direkte appel til resten af Europa om omfordeling af de mange asylansøgere, som befinder sig i Sverige.

- Vi synes absolut, at det er et rimeligt krav at stille, særligt når der kommer så mange børn alene. Det er et stort ansvar for Europa at finde ud af, hvordan vi håndterer dette, siger Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström, til Ritzau.

Wallström, som sammen med Kristian Jensen torsdag deltager i et asiatisk-europæisk møde i Luxembourg, regner med at diskutere den svenske appel i løbet af dagen.

- Det er ikke rimeligt, at et eller nogle få lande tager imod så mange. I nogle tilfælde kræver det traumebearbejdning, og de skal gå i skole og have sundhedshjælp. Når man tænker det med, så kræver det flere landes hjælp, siger Wallström.

Alene i sidste uge søgte 9124 personer asyl i Sverige ifølge Migrationsverket, som oplyser, at 1832 af den gruppe var uledsagede børn.

- Jeg har ikke en færdig løsning på, hvordan man i givet fald kunne hjælpe dem (Sverige, red.). Vi har vist, hvordan Danmark har valgt at håndtere krisen. Hvis andre lande kan lære og blive inspireret af det, så synes jeg, at det er glimrende, siger Kristian Jensen.

Han peger på, at man skal sørge for bedre hjemsendelsesaftaler, så ressourcerne kan bruges på de krigsflygtninge, som har akut behov.

Sverige forventer at modtage mellem 140.000 og 190.000 flygtninge i år.

/ritzau/