Sverige fastholder arrestordre på Assange i sexsag

Skrevet af admin

16/07/2014

Dagens topnyheder

Byretten i Stockholm fastholder arrestordre på WikiLeaks-stifter Julian Assange, som fortsat risikerer anholdelse, hvis han forlader Ecuadors ambassade i London.

Den svenske domstol fastslår, at der fortsat er bestyrket mistanke mod Assange for flere tilfælde af seksuelle overgreb. Han skal derfor pågribes og fængsles på samme grundlag, som da fængslingsbeslutningen blev truffet første gang.

Grundene til at opretholde arrestordren opvejer den belastning, som beslutningen indebærer for ham, hedder det i dommerens kendelse.

Assanges forsvarer, advokat Thomas Olsson, siger, at kendelsen vil blive anket. Forsvareren havde i et 13 sider langt brev bedt anklagemyndigheden om at ophæve sagen, fordi den trakt urimeligt længe ud, ligesom politiet kritiseres for ikke at afhøre Assange på Ecuadors ambassade.

Den 43-årige Julian Assange har siden 2010 været eftersøgt i Sverige for voldtægt og seksuelle overgreb mod to kvinder. Han nægter sig skyldig.

I de seneste to år har WikiLeaks-stifteren opholdt sig på Ecuadors ambassade i London for at undgå at blive udleveret til Sverige.

Med den svenske byrets beslutning om at fastholde arrestordren må britisk politi fortsætte den intensive overvågning af ambassaden. Britiske betjente står vagt 24 timer i døgnet for at kunne anholde Julian Assange, hvis han træder udenfor.

Den højeste domstol i Storbritannien afgjorde i maj 2012, at Assange skulle udleveres til Sverige, hvorefter han søgte politisk asyl på Ecuadors ambassade.

En talsmand for det britiske politi siger til Dagens Nyheter, at Assange vil blive anholdt i samme øjeblik, han forlader Ecuadors ambassade - uanset om den svenske arrestordre ophæves, da han har overtrådt den britiske lovgivning omkring kaution.

Assange har ifølge talsmanden brudt aftaler og undladt at betale kaution, der var aftalt.

Julian Assange, der som stifter af WikiLeaks står bag læk af bunkevis af hemmeligstemplede amerikanske dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan, søgte asyl, da han frygter, at en udlevering til Sverige senere vil føre til retsforfølgelse i USA.

Australieren siger, at han frygter en udlevering til USA trods amerikanske regeringskilders udmeldinger i avisen Washington Post om, at han ikke vil blive retsforfulgt for offentliggørelsen af fortrolige amerikanske dokumenter.

/ritzau/TT