Sverige forbereder masseudvisning af afviste asylsøgere

Skrevet af admin

28/01/2016

Mest læste i dag

Sveriges politi og udlændingestyrelse skal forberede masseudvisning af op til 80.000 afviste asylansøgere.

Det siger indenrigsminister Anders Ygeman til flere svenske medier.

- Der kom 163.000, der søgte asyl i løbet af sidste år, og ikke alle kan blive. Udvisningerne kommer til at ske løbende, efter at Migrationsverket (Sveriges pendant til Udlændingestyrelsen, red.) og migrationsdomstolene har set på sagerne, siger han til nyhedsbureauet TT.

Regeringen har derfor givet Migrationsverket og politiet besked på at forberede masseudvisninger, skriver avisen Dagens Industri.

Af de 163.000 asylansøgere forventer myndighederne, at cirka 45 procent får afslag på ansøgningen. De skal udvises.

- Jeg tror, at det kommer til at dreje sig om 60.000 personer, men det kan også blive op til 80.000, siger Anders Ygeman til Dagens Industri.

Regeringen er i dialog med politiet, Migrationsverket og andre relevante myndigheder om sagen, skriver TT.

Hvor meget udvisningerne kommer til at koste Sverige, kan indenrigsminister Anders Ygeman ikke svare på, men ifølge politiet er der brug for ekstra ressourcer, hvis masseudvisningerne skal kunne lade sig gøre.

Det siger Patrik Engström, der er chef for svensk politis nationale grænsesektion.

- I dag arbejder omkring 1000 betjente i grænsepolitiet, de fleste arbejder med grænsekontrol og håndhævelse af udvisninger. Vi har nok brug for at fordoble det antal, siger Engström til TT.

Politiet har gjort opmærksom på ressourcekravet i et brev til regeringen.

Anders Ygeman erkender, at Sverige står over for en stor opgave med de mange udvisninger den kommende tid.

- Vi har en stor udfordring foran os. Vi har brug for at øge ressourcerne til det her, og vi må få et bedre myndighedsarbejde op at stå, siger han til Dagens Industri.

- De første skridt er de frivillige hjemsendelser, som vi skal skabe gode betingelser for. Men kan vi ikke klare det med frivillighed, må vi gøre brug af tvang, siger ministeren videre.

Han medgiver, at der er en "betydelig risiko" for, at store grupper vil gå under jorden som konsekvens af den svenske udmelding.

/ritzau/