Sverige og Tyskland i fælles asylfront: I må hjælpe os

Skrevet af admin

08/09/2015

Dagens topnyheder

Den tyske forbundskansler og den svenske statsminister går i fælles front med et opråb til de øvrige europæiske regeringer om at tage ansvar for de store grupper af flygtninge og migranter, der i disse dage kommer til Europa.

- Når mennesker flygter fra krig, terror og voldtægt, så har vi et ansvar. Der er 28 lande i EU, som har samme moralske ansvar, siger den svenske statsminister, Stefan Löfven, under et pressemøde med Angela Merkel i Berlin.

Löfven forsøger at sætte flygtningekrisen i perspektiv for at anskueliggøre, at Europa bør være i stand til at hjælpe.

- Tænk det som en by med 500 indbyggere, og så kommer der én til, og så siger man, at vi ikke har plads. Vi har som medmennesker et stort moralsk ansvar, siger Stefan Löfven.

På EU-plan tager Sverige imod flest flygtninge per indbygger.

Tyske myndigheder forventer, at man vil se 800.000 flygtninge og migranter til landet i løbet af 2015, hvilket svarer til en procent af det samlede befolkningstal.

Merkel slog en streg under, at man ikke har råd til at hjælpe alle. Man må fokusere på dem, der er i reel nød.

- Dem, som kommer fra det vestlige Balkan, kan ikke blive her. Vi må tage os af dem, som virkelig har brug for hjælp, siger Angela Merkel.

Hun kræver også en bedre fordeling af de mange flygtningene.

- Vi har brug for en retfærdig fordeling i Europa. Vi skal vise folk i vores land, at vi gør alt for at løse konflikten her, siger Merkel.

Den tyske vicekansler, den socialdemokratiske partiformand, Sigmar Gabriel, sagde tidligere tirsdag, at Tyskland kan tage imod 500.000 asylansøgere om året over en årrække. Det vil Merkel ikke umiddelbart bekræfte.

- Det er svært at sige præcis, hvad vi kan og ikke kan - hvor mange vi kan tage imod. Ingen kan læse fremtiden. Men når der er en opgave, der handler om mennesker i nød, så må vi ganske enkelt løse den. Det er det væsentlige for mig, siger Merkel.

/ritzau/