Sverige vækker opsigt med Palæstina-udmelding

Skrevet af admin

04/10/2014

Mest læste i dag

Sverige bliver det første EU-land, der anerkender staten Palæstina, har den nye statsminister i Stockholm, socialdemokraten Stefan Löfven, bebudet, og det vækker opsigt i internationale medier.

- Vi har i dag erklæret, at vi vil anerkende Palæstina. Det burde ikke komme som en overraskelse for nogen. Dette har været vores udtalte målsætning i lang tid, sagde udenrigsminister Margot Wallström fredag aften til Aftonbladet og erkendte, at der nok ville komme stærke reaktioner.

Mens nyheden om selve regeringsdannelsen i Sverige har været trængt i baggrunden i den internationale nyhedsdækning af blandt andet krigen mod Islamisk Stat og uroen i Hongkong, så er det ikke forblevet upåagtet, at Sverige nu vil anerkende Palæstina som en selvstændig stat.

USA's udenrigsministerium har således været hurtigt på banen og kaldte det forhastet at anerkende en palæstinensisk stat.

- Vi bakker i høj grad op om, at der kommer en palæstinensisk stat, men kan kun ske gennem en forhandlet løsning, via en resolution, som i sidste ende løser flere spørgsmål, og som anerkendes af begge sider, siger udenrigsministeriets talskvinde, Jen Psaki, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Mens der foreløbig ikke er kommet nogen officiel israelsk reaktion på den svenske udmelding, får Löfven stor ros fra Det Palæstinensiske Selvstyre.

- Det er en modig beslutning, siger den palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erekat, ifølge AFP.

Selvstyrets udenrigsminister, Riyad al-Maliki, takker i en erklæring den nye svenske regering for at støtte "det palæstinensiske folks legitime ret til selvbestemmelse og en uafhængig stat". Samtidig opfordrer han andre EU-lande til ligeledes at anerkende Palæstina, skriver nyhedsbureauet dpa.

FN's Generalforsamling anerkendte Palæstina i 2012 trods protester fra Israel. Dengang undlod Sverige at stemme, da den tidligere borgerlige udenrigsminister Carl Bildt var imod FN-beslutningen.

EU anerkender ikke staten Palæstina, selv om unionen støtter en tostatsløsning. Men Polen, Ungarn, Slovakiet, Bulgarien, Tjekkiet, Rumænien, Cypern og Malta har anerkendt Palæstina, inden landene kom med i unionen.

Ifølge en optælling fra AFP har 112 stater anerkendt Palæstina som en selvstændig stat, mens Det Palæstinensiske Selvstyre angiver, at der er tale om 134 lande.

Det er uklart, hvorvidt spørgsmålet skal til afstemning i det svenske parlament.

/ritzau/TT