Sverige vil fortsat satse på atomkraft

Skrevet af admin

10/06/2016

Dagens topnyheder

Sverige åbner mulighed for at bygge ti nye atomreaktorer, efter regeringen indgik en aftale med dele af oppositionen om landets energiforsyning.

- Vi kan ikke førtidspensionere svensk kernekraft, siger Moderaternas energipolitiske talsmand, Lars Hjälmered, på en pressekonference fredag.

De ti nye reaktorer kan blive bygget som erstatning for eksisterende reaktorer.

Med aftalen fjernes den såkaldte effektafgift på kernekraft.

Der er ikke sat nogen dato for, hvornår atomkraften skal udfases i Sverige, og det har vakt kritik fra venstrefløjen.

- Der er ingen slutdato for kernekraften, det indebærer at nye kernekraftværk kan bygges. Dermed findes der heller ingen dato for, hvornår vi skal have et vedvarende energisystem, siger partiet Vänsters leder, Jonas Sjöstedt.

Aftalen indeholder en målsætning om, at al energi skal være vedvarende i 2040. Men der er ingen dato for, hvornår Sverige skal tage afsked med atomkraften, bekræfter energiminister Ibrahim Baylan (S).

På en pressekonference fik han spørgsmålet om, hvorvidt målet om 100 procent vedvarende energi i 2040 harmonerer med at fortsætte atomkraften.

Han understreger, at han ikke ser kernekraft som vedvarende energi.

- Det gør de færreste nok. Det her er naturligvis et kompromis, siger Baylan.

Senest i 2045 skal Sverige ikke have noget nettoudslip af de klimaskadelige drivhusgasser.

Statsminister Stefan Löfven (S) er fint tilfreds og betegner det som "en historisk dag", hvor Sverige for første gang har fået en så bred og langsigtet aftale om energipolitikken.

- Det vil give Sverige et robust elforsyningssystem med både sikkerhed for levering, lav miljøpåvirkning og konkurrencedygtige priser, siger Löfven og afviser kritik fra Vänsterpartiet om, at regeringen har lagt sig fladt ned for centrumhøjrepartiet Moderaterna.

/ritzau/TT