Sverige vil holde asylcentre hemmelige for at stoppe brande

Den svenske befolkning skal fremover ikke have at vide, hvor asylansøgere skal opholde sig, mens deres sag bliver behandlet.

Migrationsverket - der svarer til Udlændingestyrelsen i Danmark - har besluttet at hemmeligholde oplysninger om, hvor nye asylcentre skal ligge. Det skriver den svenske avis Dagens Nyheter.

Det sker for at imødegå en skræmmende tendens, hvor bygninger, der enten allerede huser flygtninge og migranter eller er udset til at gøre det, bryder i brand. Mange af dem menes at være påsat.

- Det er meget bekymrende, og vi ser på det med stor alvor. Men vi opgiver ikke at oprette nye centre, staten lader sig ikke skræmme af dette, siger Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets stedfortrædende generaldirektør, til Dagens Nyheter.

Siden sommeren har 13 bygninger, der skulle give tag over hovedet til asylansøgere i Sverige, stået i flammer.

- Det vil ikke være muligt at få en komplet liste med adresser, hvor asylansøgere vil blive indkvarteret, siger Mikael Ribbenvik til Dagens Nyheter.

- Vi og politiet har øget sikkerheden de steder, hvor det vurderes, at der er behov for det. Samtidig ser vi, at sikkerhedsfirmaer har svært ved at udføre alle de opgaver, vi stiller dem, og politiet kan heller ikke være til stede ved alle vores faciliteter, siger han.

Det står endnu ikke klart, hvordan de mange brande er opstået, eller om de har noget med hinanden at gøre, men politiet mistænker i flere tilfælde, at der er tale om påsatte brande.

Ligeledes udelukker politiet ikke, at brandene kan kategoriseres som hadforbrydelser.

Brandene har også resulteret i politisk slagsmål.

Det skete blandt andet i sidste uge, da migrations- og justitsminister Morgan Johansson fra Socialdemokraterna reagerede vredt på oplysninger om, at det indvandrerskeptiske Sverigedemokraterna har offentliggjort kort og adresselister over kommende flygtningeboliger i byen Lund.

Sverige forventer i år at modtage op mod 190.000 asylansøgere og regner med udgifter i den forbindelse på op til 29 milliarder svenske kroner.

/ritzau/

Dagens Gossip