Sverige vil sende marokkanske gadebørn tilbage

Skrevet af admin

19/01/2016

Dagens topnyheder

Den svenske regering vil samarbejde med Marokko om at få bragt hundredvis af marokkanske gadebørn, som befinder sig i Sverige, tilbage til deres eget land.

- Vi er enige om, at vi har et fælles problem at løse, og at vi må finde frem til en måde at få identificeret disse unge mennesker og få dem bragt tilbage, siger Sveriges socialdemokratiske indenrigsminister, Anders Ygeman, til TT.

Udmeldingen kommer, efter at han tirsdag førte drøftelser med talsmanden for Marokkos parlament.

Der er omkring 800 unge drenge fra Marokko og andre nordafrikanske lande i Sverige, vurderer de svenske myndigheder.

Jeg håber, at vi hurtigt kan få nedsat en komité med repræsentanter fra både Marokko og Sverige, siger Anders Ygeman.

Den svenske regering sagde fredag, at man ikke vil anerkende Vestsahara, som er besat af Marokko.

Marokko har dog ikke glemt, at de svenske regeringspartier tidligere har været positive over for Vestsaharas selvstændighed.

Anders Ygeman siger, at han ikke ved, om den svenske regerings besked om Vestsahara har bidraget til, at Marokko i modsætning til tidligere nu er indstillet på at diskutere gadebørnenes hjemvenden.

Sveriges holdning til spørgsmålet om Vestsahara - et landområde, Marokko har besat og gør krav på - har tidligere udløst diplomatiske kriser mellem Stockholm og Rabat.

Åbningen af Marokkos første Ikea-varehus blev sidste år udskudt på grund af den tidligere svenske linje.

Vestsahara var en spansk koloni frem til 1975. Da spanierne trak sig ud af kolonien, besatte Marokko og Mauretanien området. Siden har Mauretanien forladt området, men Marokko holder stadig to tredjedele af Vestsahara besat.

/ritzau/TT