Sverige vil skrotte licensen: Beløbet skal halveres og trækkes over skatten i stedet

Sverige vil afskaffe licensen. Foto: Shutterstock

I Sverige skal public service-tv ikke længere betales via en licens, men i stedet trækkes via skatten, lyder forslaget fra et udvalg.

Det skal være slut med at betale licens.

Fra år 2019 skal det nuværende licenssystem skrottes til fordel for en særskilt skat, og  public service skal være væsenligt billigere end i dag.

Sådan lyder forslaget fra et udvalg, som den svenske regering har sat til at kigge på licensbetalingen, skriver svenske SVT.

Udvalget foreslår mere præcist, at licensen skal skrottes til fordel for en skat, der skal koste hver borger i Sverige 1.308 svenske kroner om året, hvilket svarer til godt 1.000 danske kroner.

Læs også

Mor fra helvede: Anklaget for at have bagt sine to børn i ovnen

I dag koster en husstandslicens i Sverige cirka 2.000 danske kroner om året. 

- Det, vi foreslår, er en individuel public service-afgift. Det bliver en skat, men en skat, der holdes udenfor statskassen, så den bliver øremærket til public service, siger Sture Nordh, der er formand komiteen til SVT.  

Licensen skal betales, så snart man fylder 18 år, men størrelsen af beløbet skal afhænge af ens årlige indkomst. 

Komiteen mener, at det er nødvendigt at ændre licenssystemet, så det bedre afspejler behovet hos de mennesker, der ikke nødvendigvis ser tv. Prisen for public service skal således være mere fair for alle.

- Vi kan se, at der er flere og flere, der opsiger deres tv-pakke eller ikke ser tv, siger Sture Nordh, der er formand komiteen til SVT.  

Læs også

Anne kørte 75 kilometer for at mødes med date i København: 'Tænk at en voksen mand kan opføre sig sådan'

Ændringen af licensen betyder ikke, at der kommer flere penge til at producere fjernsyn eller radio i Sverige, men at systemet bliver mere fleksibelt og sikrer, at alle, der har en tv-modtager, skal betale licens. 

I dag vurderes det, at 11 til 15 procent af licensbetalerne ikke betaler licens i Sverige, og derfor er der bred politisk opbakning til at ændre systemet i løbet af efteråret.

Erikas datter sov på første sal, mens huset brændte: Så opdagede brandmændene, hvad der havde reddet hende fra flammerne

Dagens Gossip