Sverige vinder U21-EM efter straffedrama

01/07/2015

For første gang nogensinde vinder Sverige U21-EM i fodbold.

Det skete tirsdag aften i Tjekkiet efter en dramatisk afgørelse på straffespark mod finalemodstanderen Portugal. Målmand Patrick Carlgren blev den store helt med den afgørende redning på portugisernes femte spark.

Den ordinære kamp endte målløst og heller ikke i den forlængede spilletid, blev der scoret.

Tidligere havde Sverige tabt finalen i 1992, men i år lykkedes det altså at vinde trofæet. For Portugal var det anden gang, at det blev til et nederlag i finalen. Første gang var i 1994.

I første halvleg var det svært at forstå, hvordan det i semifinalerne havde lykkedes for begge hold at score masser af mål i hver sin semifinale, der for portugisisk vedkommende var en 5-0-sejr over Tyskland, mens Sverige slog Danmark 4-1.

I en halvleg, hvor Portugal var det bedste hold, kom begge hold kun frem til få små chancer, men der blev ikke scoret.

Det kunne der til gengæld let være blevet i de første tyve minutter af anden halvleg, hvor de to holds offensiv slog sig løs.

Både Sveriges John Guidetti og den portugisiske indskifter Iuri Medeiros havde nærgående forsøg, der akkurat sneg sig uden om målrammen. Flere af deres holdkammerater var ligeledes på spil med afslutninger.

På tribunerne i Prag var der svensk dominans, men på banen var det overvejende omvendt.

Portugal havde dog svært ved at trænge gennem Sveriges meget solide organisation i åbent spil, og portugiserne var farligst på omstillinger.

Efterhånden som den ordinære spilletid nærmede sig sin afslutning faldt tempoet ud af kampen. Spillerne virkede tydeligt mærkede af den hårde turnering, hvor der er blevet spillet kampe hver tredje dag.

Efter 85 minutter var John Guidetti så ved at blive matchvinder, men efter at have most sig igennem forsvaret, måtte angriberen se sin afslutning pareret.

Da der ikke blev scoret i hverken ordinær- eller den forlængede spilletid skulle kampen afgøres på straffespark. Her brændte Sverige et enkelt forsøg, mens Portugal brændte to.

På venstreback havde Sverige den angrebsivrige FCK-spiller Ludwig Augustinsson, men han fik ikke mulighed for at komme så meget med frem, som han har haft for vane i både Superligaen og tidligere i slutrunden. I straffesparkskonkurrencen scorede Augustinsson.

FC Midtjyllands Kristoffer Olsson og Randers' Mikael Ishak varmede bænken hele kampen for svenskerne.