Sveriges forsvar bekræfter: Den fundne ubåd er russisk

Det svenske forsvar bekræfter, at den ubåd, der i sidste uge blev fundet i svensk farvand, med meget stor sandsynlighed er en russiske ubåd, som forliste i 1916 efter kollision med et svensk fartøj, skriver avisen Expressen.

Försvarsmakten, der er den øverste militære ledelse, har nu analyseret det videomateriale, som er blevet overdraget af vragjægere fra firmaet Ocean X Team og viser en sunket ubåd. Fundet blev gjort på østkysten i det mellemste Sverige 1,5 sømil fra land.

Konklusionen fra det svenske forsvar lyder, at der meget vel kan være tale om den russiske ubåd, der efter at være stødt sammen med et svensk skib i 1916 forliste under Første Verdenskrig og inden den russiske revolution.

Nyheden om det fundne ubådsvrag blev offentliggjort mandag, da avisen Expressen fortalte om Ocean X Teams fund og offentliggjorde videoen med undervandsoptagelser af det velbevarede ubådsvrag.

Den svenske regering blev informeret om fundet, men ønskede ikke at kommentere det. I stedet blev der henvist til Försvarsmakten, som også var meget forsigtig med at udtale sig.

Expressen skriver, at den svenske ubådsekspert Per Andersson, der er pensioneret oberstløjtnant i Kustartilleriet, er ret sikker på, at den fundne ubåd er det 99-årige vrag af den russiske Catfish, der sank i Østersøen i 1916.

/ritzau/

Dagens Gossip