Sveriges forsvar: Mystisk ubåd er gammel russer

Det er en gammel russer helt tilbage fra Første Verdenskrig, der ligger på bunden af svensk farvand.

Det svenske forsvars ledelse, Försvarsmakten, skriver i en pressemeddelelse, at den ubåd, der i sidste uge blev opdaget i svensk farvand, med meget stor sandsynlighed er en russisk ubåd, som forliste i 1916 efter kollision med et svensk fartøj.

Försvarsmakten har analyseret videomateriale af ubåden, som er overdraget af de vragjægere, Ocean X Team, der fandt den sunkne ubåd på østkysten i det mellemste Sverige 1,5 sømil fra land.

Konklusionen fra det svenske forsvar lyder, at videomaterialet er nok til at fastslå, at der er tale om en en russisk ubåd, der er forlist i 1916.

Ubådens konstruktion og de kyrilliske bogstaver på ubådens skrog har overbevist Försvarsmakten, der ikke mener, at der er behov for yderligere tekniske analyser.

Expressen skriver, at den svenske ubådsekspert Per Andersson, der er pensioneret oberstløjtnant i Kustartilleriet, mener, at der er tale om den russiske ubådsmodel "Catfish".

Nyheden om det fundne ubådsvrag blev offentliggjort mandag, da avisen Expressen fortalte om Ocean X Teams fund og offentliggjorde videoen med undervandsoptagelser af det velbevarede ubådsvrag.

Den svenske regering blev informeret om fundet, men ønskede ikke at kommentere det. I stedet blev der henvist til Försvarsmakten, som også var meget forsigtig med at udtale sig.

Ubåden er en miniubåd, der sandsynligvis har haft en større følgebåd med sig.

Den er ifølge danske eksperter med al sandsynlighed blevet brugt til at samle efterretninger for russerne.

Under Den Kolde Krig, var der mange efterretninger om ubåde i den svenske skærgård. Området er ideelt for ubåde, da vandet er dybt og fuld af skær, hvilket gør det nemt for ubåde at sejle uforstyrrede under vandet.

Den senest fundne ubåd lader dog altså til at være af langt ældre dato.

/ritzau/

Dagens Gossip