Sveriges militær skal støtte peshmergakrigere i Irak

Skrevet af admin

09/04/2015

Dagens topnyheder

Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström, mener, at det ikke er tilstrækkeligt at bekæmpe Islamisk Stat (IS) i Irak politisk og med humanitær støtte.

Hun foreslår, at 35 svenske militære rådgivere sendes til landet som støtte for irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker.

- De første rådgivere skal kunne rejse til Irak i juni. Vi reagerer på en begæring om hjælp fra den irakiske regering, og vi vil gerne hjælpe med uddannelse og rådgivning - fremfor alt til peshmerga-styrken i Kurdistan, siger Wallström til TT.

Hun understreger, at det svenske bidrag sker i et samarbejde med USA, Tyskland, Holland, Danmark, Norge og Finland.

- Rådgiverne skal hjælpe med våbentræning og uddannelse af mineryddere. Irak har bedt om hjælp, og vi ved, hvordan peshmerga arbejder, siger Wallström.

Den svenske styrke skal være under svensk ledelse og kontrol, men den skal koordineres med de øvrige grupper i den internationale koalition, og den kommer under amerikansk kommando.

Wallström pointerer, at indsatsen sker i et farligt område, og den medfører, at det svenske sikkerhedspoliti skal have øget fokus på om terrortrusselsniveauet bliver øget mod svenskerne.

Sverige har foretaget rekognosceringsrejser til Irak i forbindelse med planlægningen af den nye indsats, og regeringen har ifølge Wallström forberedt lovforslaget meget grundigt.

En styrke af peshmergakrigere fra Irak har deltaget i kampe i Syrien, hvor de støttede den kurdiske milits, som forsvarede byen Kobani mod Islamisk Stat.

Peshmergasoldaterne har et legendarisk ry, men flere iagttagere siger, at den nye generation af soldater ikke er de samme krigere, som var kendt tidligere.

Per Jönsson, der er mellemøstekspert på Sveriges Udenrigspolitiske Institut, sagde i forbindelse med kampene om Kobani sidste år, at "peshmergasoldaterne ikke havde kæmpet i 10 år, og at de måske var mere berømte for deres mod end for deres formåen i kamp."

/ritzau/TT