Sveriges politistyrke klar til at rykke til grænsen

Politiet i Sverige afventer en beslutning om, hvordan den indre grænsekontrol skal udformes fra klokken 12.00 og står klar til at rykke et stort antal folk til Skåne.

- Politi fra hele landet kan blive sendt til Skåne, hvor politiet allerede har indsat en stor styrke. Vi har arbejdet med store ressourcer i syd for at klare flygtningestrømmen, holde orden og skabe sikkerhed. Nu flytter vi styrken frem til grænsen, siger politiets pressechef, Börje Öhman, til det svenske nyhedsbureau TT.

Samtidig oplyser udlændingemyndighederne, at grænsekontrollen, som Sverige indfører fra torsdag middag, formentlig vil vare i mere end 10 dage, som den i første omgang er indført i.

- Hvis det skal have nogen effekt, så må det være gældende i længere tid. Det vil tage nogen dage før politiet og de sociale myndigheder har fået det organisatoriske på plads. Jeg mener, at 10 dage er alt for kort tid, og jeg tror, at grænsekontrollen kommer til at vare længere, siger Migrationsverkets leder, Anders Danielsson, til SVT.

Migrationsverket er den svenske pendant til Udlændingestyrelsen.

Ifølge Schengen-reglerne er det muligt for et medlemsland at indføre grænsekontrol i op til 30 dage.

Danielsson henviser til, at grænsekontrollen ikke har til hensigt at få reduceret antallet af flygtninge og migranter, som kommer til landet.

- Det handler absolut ikke om, at færre skal komme hertil. Vores opgave er at beskytte asylretten. Det handler om, at mennesker som kommer skal i kontakt med samfundets aktører så tidligt som muligt, siger Danielsson videre og tilføjer:

- Det er vigtigt, at det ikke kun er Migrationsverket, men også politiet og de sociale myndigheder der møder dem, som kommer til grænsen, og finder frem til dem, som søger asyl.

Hos Sydsvenskan mener politisk journalist Olle Lönnaeus, at Sverige med den midlertidige kontrol har draget konsekvensen af, at man stod mere og mere isoleret i EU.

- Der fandtes ingen anden udvej. Sverige kunne ikke længere stå alene, skriver han.

Expressen opfordrer i en leder til hurtigst muligt at stramme asylpolitikken.

- Rundt om os skærper lande deres migrationspolitik. Det betyder, at hver dag, der går, er en forspildt mulighed.

/ritzau/TT

Dagens Gossip