Sveriges Riksdag har vedtaget id-kontrol

Skrevet af admin

17/12/2015

Dagens topnyheder

Riksdagen i Stockholm har med stort flertal vedtaget, at der skal indføres id-kontrol på busser, fly og tog, som kommer til Sverige. Regeringens forslag er torsdag eftermiddag vedtaget med stort flertal - 175 stemmer for og 39 stemmer imod.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Sverigedemokraterna (SD) stemte for lovforslaget. Centerpartiet og Vänsterpartiet stemte imod, mens de borgerlige partier Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna undlod at stemme.

De tre sidstnævnte partier stemte imidlertid for indførelse af id-kontrol, men med en anden tekst til lovforslaget, så det kun skulle vare i seks måneder.

Den nye lov træder i kraft allerede 21. december, men ifølge TT vil id-kontrollen reelt begynde 4. januar.

Den svenske justits- og migrationsminister, Morgan Johansson (S), siger, at det er nødvendigt, at regeringen handler for at få nedbragt antallet af asylansøgere. Han siger, at dette vil ske i kraft af id-kontrollen.

Ministeren siger, at den nye lov ikke er en trussel mod asylretten.

- Alternativet er ikke, at asylansøgere må vende tilbage til krig, men at de kunne søge asyl i andre lande, siger han.

Kravet om id-kontrol skal ikke gælde børn, som kommer sammen med forældre, der har id-dokumenter.

Vänsterpartiets Torbjörn Björlund argumenterede imod de nye bestemmelser, fordi han mener, at id-kontrollen betyder, at Sverige ikke opfylder konventionen om asylret.

- Det er meget alvorligt. Vi har påbegyndt en lukning af EU's grænser, siger han.

Det bliver de ansvarlige for de offentlige transportmidler, som skal have ansvaret for id-kontrollen. Sanktionsafgifter vil blive indført.

/ritzau/TT