Svindlere har frit spil til at snyde med C20-aktier

Skrevet af admin

10/02/2016

Mest læste i dag

Der er frit spil for aktiesvindlere til at manipulere priserne, når de handler med danske aktier på udenlandske børser. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Og Finanstilsynet erkender svindelmuligheden over for avisen.

Problemet er, at Finanstilsynet kun kan føre tilsyn med den del af handlerne, som sker på den danske fondsbørs, Nasdaq. Tilsynet har nemlig ikke mulighed for at overvåge eller kontrollere handlerne, når de danske aktier bliver handlet i udlandet.

Dermed har myndigheder efterladt et kæmpe hul i kontrollen, idet mellem 30 og 44 procent af omsætningen i de 20 største danske aktier sker på en udenlandsk børs.

- Der er et stort hul her, som man fra lovgivers side slet ikke har været opmærksom på, siger Hanne Råe Larsen, der er underdirektør i Finanstilsynet, til Finans.

Udmeldingen kommer på baggrund af en ny rapport fra Finanstilsynet, der har kortlagt udfordringerne i forbindelse med computerstyrede aktiehandler.

Netop de computerstyrede handler vinder hastigt frem, og flere steder i udlandet er handelssystemerne blevet mistænkt for at manipulere med priserne, og det viser sig nu, at det sagtens kan finde sted med danske aktier, uden at nogen opdager det.

En af Europas førende eksperter på området er bekymret.

- Vi ved ikke, om der foregår manipulation, men hvis man som tilsyn ikke har det fulde overblik over al handel, kan man få et misvisende billede af, hvad der egentlig foregår, siger Albert J. Menkveld, professor ved VU University Amsterdam, til Finans.

/ritzau/