Sydafrikas ANC blev også ydmyget i Pretoria

Skrevet af admin

06/08/2016

Mest læste i dag

Sydafrikas regerende parti, African National Congress (ANC), har ved lokalvalget lidt et historisk nederlag i landets hovedstad til oppositionspartiet Demokratisk Alliance (DA), konstaterer valgkommissionen ifølge Reuters.

I området, der omfatter Pretoria, har DA vundet med 43 procent af stemmerne, mens ANC har fået 41 procent.

Nederlaget kommer, efter at ANC fredag erkendte at have lidt nederlag i den vigtige by Port Elizabeth.

I Port Elizabeth, der er en vigtig industriby på sydkysten, vandt DA med omkring seks procentpoint.

Iagttagere kalder det for skæbnens ironi, at ANC, som blev dannet af nu afdøde Nelson Mandela, led sit første store nederlag ved et lokalvalg i netop Port Elizabeth, der er kendt som Nelson Mandela Bay.

Området var et af centrene for antiapartheid-aktivisme i 2001.

ANC har ved lokalvalget fået sit dårligste valgresultat, siden apartheid blev afskaffet for 22 år siden.

ANC står til at få omkring 54 procent af stemmerne, hvis man udregner resultatet på landsplan. Det er en markant tilbagegang fra det seneste lokalvalg i 2011, hvor 62 procent af vælgerne stemte på partiet.

I Johannesburg står ANC også til at miste sit flertal.

Der er en ophobet vrede i dele af den sorte befolkning over, at ANC og præsident Jacob Zuma ikke har kunnet levere arbejdspladser og en bedre økonomi til en forarmet sort befolkning. Halvdelen af de unge under 25 år er arbejdsløse.

Mange har derimod set, hvordan Zuma har levet et ekstravagant liv og fået statskassen til at renovere sin bolig for langt over 100 millioner kroner. En del har forfatningsdomstolen beordret ham til at tilbagebetale.

Mange oplever, hvordan andre topfolk i ANC har benyttet sig af deres positioner til at skaffe sig økonomiske fordele.

Før var der ingen reelle alternativer til ANC. DA blev opfattet som et parti udelukkende for hvide. Men det er ved at være fortid. Partiet ledes i dage af Mmusi Maimane, der er sort, og partiet har i stigende grad appel til alle racer og etniske grupper.

/ritzau/Reuters