Sydafrikas landsfader hyldet på sin 95 års fødselsdag

Den sydafrikanske præsident, Jacob Zuma, besøgte Mandela og fortalte efterfølgende ifølge Reuters, at han sang »Happy Birthday« for Mandela. Det havde ifølge Zuma udløst »et smil« på Mandelas læber.

Præsidentens kontor havde få timer forinden citeret Mandelas læger for, at Mandelas helbred er i gradvis bedring.

Onsdag sagde Mandelas datter Zindzi Mandela, at Nelson Mandela gør »bemærkelsesværdige fremskridt«, og at hun venter, at Mandela kan udskrives inden for kort tid.

For få uger siden forlød det ellers, at Mandela lå på sit yderste, og at lægerne beskrev ham som værende i »vegetativ tilstand«.

FN har udnævnt 18. juli som international Mandela-dag, og tusindvis af sydafrikanere bidrog med 67 minutters indsats for fællesskabet - et minut for hvert år, Mandela har kæmpet for social retfærdighed.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, sendte også sin hilsen til Mandela og hyldede ham som »en af vor tids kæmper«.

Nelson Mandelas tidligere kone, Winnie Madikizela-Mandela, kaldte sin eksmands 95 års fødselsdag for en »gave til nationen«.

Som en gave fra familien modtog Mandela et familiefotografi, og hele familien Mandela var samlet på hospitalet for at spise frokost sammen.

Glemt for en stund var også den offentlige strid mellem Mandelas børn og børnebørn, der er kommet til offentlighedens kendskab. En strid, som dels handler om Mandelas kommende gravsted, dels om magten over de fonde – og dermed millioner af kroner – som Nelson Mandela vil efterlade sig, den dag han dør.

Dagens Gossip