Sydafrikas Zuma opgiver omstridte studiegebyrer

Skrevet af admin

23/10/2015

Mest læste i dag

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, besluttede fredag at opgive forslag om øget studiebetaling på landets universiteter efter voldsomme studenterprotester og gadekampe, hvor politiet har brugt både tåregas, chokgranater og tåregas.

Nogle af demonstranterne forsøgte at trænge ind i området, der huser parlamentet og præsidentboligen, hvor et sikkerhedshegn blev væltet, og hvor der blev kastet mursten mod politifolk.

Det var planlagt, at Zuma skulle tale til demonstranterne, men politiet vurderede, at det var for farligt. I stedet oplæste præsidenten en kort erklæring på et tv-transmitteret pressemøde.

- Vi er nået til enighed om, at der ikke vil ske stigninger i studiegebyrerne 2016 på universiteterne. Regeringen har forståelse for de problemer, som studerende fra fattige hjem kæmper med, hedder det i erklæringen fra Zuma.

Demonstrationerne har stået på i over en uges tid over hele landet.

Under voldelige sammenstød uden for parlamentet onsdag barrikaderede sikkerhedsvagter plenarsalen.

Tidligere onsdag skød politiet med både gummikugler og chokgranater mod en gruppe studenter ved en demonstration på Nelson Mandela Metropolitan University i provinsen Eastern Cape.

Den episode udspillede sig, inden studenterne i Cape Town stormede parlamentet.

Under uroen på parlamentets område fortsatte landets finansminister med at fremlægge et budget i plenarsalen.

Studenter gik tidligere på ugen amok i Johannesburg, hvor de smadrede vinduer og blokerede en motorvej og tæskede en bilist.

De sydafrikanske universiteter meddelte tidligere på måneden, at de ville hæve betalingen med op til 11,5 procent. Det fik de unge på barrikaderne 13. oktober.

De studerende havde afvist et kompromis, der er foreslået af studenterledere, som har sagt, at stigningen fra næste år bør være seks procent i stedet for 11,5 procent.

Undervisningen er aflyst på 14 universiteter.

Studenter betaler omkring 40.000 rand for en bachelorgrad, hvilket svarer til knap 20.000 danske kroner. De skal betale 4600 kroner, når de starter på uddannelsen.

/ritzau/AFP