Sydbank: Finanskrisen slutter på onsdag efter syv år

Skrevet af admin

11/12/2015

Dagens topnyheder

For tre måneder siden kunne finanskrisen fejre syv års fødselsdag, men fra i næste uge er den et overstået kapital.

I hvert fald symbolsk, da den ventede rentestigning fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil afslutte en epoke med nulrentepolitik i USA, der nu har varet syv år.

Sådan lyder meldingen fra Jacob Graven, Sydbanks cheføkonom, i en skriftlig kommentar til Ritzau Finans.

Dermed er finanskrisen et overstået kapitel efter syv år, tre måneder og én dag, når amerikanske Fed hæver renten på onsdag.

- Der er god grund til at fejre, at renten nu bliver hævet i USA. Det afspejler nemlig, at amerikansk økonomi har lagt krisen bag sig. Det ses ikke mindst på arbejdsløsheden, der siden 2009 er halveret fra ti til fem procent, skriver Jacob Graven.

Selv om renten med stor sandsynlighed bliver hævet, er inflationen fortsat så lav, at centralbanken bliver nødt til at træde varsomt og sende renten op gradvist, vurderer cheføkonomen endvidere.

- Med en økonomi, der på mange måder er normaliseret efter krisen, er tiden nu kommet til at begynde at normalisere renten. Renten i USA kommer dog ikke tilbage på niveauet, fra før krisen ramte på over fem procent - i hvert fald ikke de næste par år, lyder det.

Mens USA er på vej mod en rentestigning, ser situationen straks anderledes ud i Europa.

Den Europæiske Centralbank, ECB, sænkede for en uge siden indlånsrenten til minus 0,3 procent, og også i Danmark er der udsigt til lave renter lang tid endnu, for at sikre at opsvinget når at tage fart.

- Selv om renten nu er på vej op i USA, er der ingen grund til at frygte kraftige rentestigninger herhjemme. Både Danmarks Nationalbank og ECB vil holde renten tæt på nul i lang tid endnu i lyset af den alt for lave inflation i eurozonen.

- Men danskerne kan se den kommende renteforhøjelse i USA som en påmindelse om, at det nuværende ekstremt lave renteniveau ikke varer evigt, slutter Jacob Graven.

Finanskrisen blev for alvor skudt i gang, da amerikanske Lehman Brothers, en af verdens allerstørste banker, gik konkurs 15. september 2008.

/ritzau/