Sydbank frygter svært 2016 for landbruget

Skrevet af admin

24/02/2016

Dagens topnyheder

Set samlet kunne Sydbank i 2015 glæde sig over, at udlånet steg, og resultatet fulgte med. Det skete på trods af, at landbruget - bankens historiske kerneområde - stadig led.

Mens Sydbanks samlede nedskrivninger på udlån blev næsten halveret til 316 millioner kroner, steg nedskrivningerne på landbrug med over 50 procent til 116 millioner kroner.

- Vi laver gruppevise nedskrivninger i landbruget. Mens vi synes, at vi har styr på vores nedskrivninger i landbruget, så er vi nervøse for, at situationen bliver værre.

- Landbruget har flere problemer. Helt overordnet er det for gældsat, og samtidig er det presset af priserne på de produkter, det leverer. Derfor kan vi godt frygte, at 2016 bliver lige så vanskeligt som 2015, siger administrerende direktør for Sydbank Karen Frøsig.

Mens landbruget kun står for 5,5 procent af Sydbanks udlån, står det for over en tredjedel af de penge, der er sat af til eventuelle tab. Siden 2014 er andelen af Sydbanks udlån, der er gået til landbruget, faldet fra 8,6 procent.

- Landbruget står ikke for så meget af vores udlån, så det er ikke afgørende for vores resultater. Men vi ved, at det er vigtigt for økonomien.

- Og så er landbruget en del af vores historie og vores rødder her i Sydbank. Så vi vil have landbrug på bøgerne, siger Karen Frøsig.

Direktøren vil ikke forholde sig til, om landbrugspakken vil betyde noget for landbrugets - og dermed Sydbanks kunders - sundhed i 2016.

- Det er ren og skær politik, der foregår. Vi kigger på hårde fakta som jordpriser og råvarepriser. Vi er udlånere, ikke hverken politikere eller landmænd, siger Karen Frøsig.

Sydbank skriver dog i i sit regnskab, at den politiske opmærksomhed på landbruget er positiv.

- Der er generelt politisk opmærksomhed på landbrugserhvervet og dets rammevilkår. Det er overordnet positivt for landbrugserhvervet og relevant for at sikre en fortsat stærk landbrugs- og fødevareproduktion i Danmark, skriver Sydbank.

/ritzau/