Sydkorea afviser uofficielt nordkoreansk forhandlingsudspil

»Vores holdning er, at der ikke skal være dialog for dialogens skyld. Vi har brug for at se Nordkoreas hensigter ført ud i praksis,« lyder det fra den sydkoreanske udenrigsminister, Yun Byung-Se.

»Det vigtigste nu er, at Nordkorea viser sin oprigtighed over for det internationale samfund ved at gennemføre sine tidligere løfter om atomnedrustning,« tilføjede han.

Også fra det sydkoreanske genforeningsministerium lyder der ifølge AFP afvisende toner:

»Hvis Nordkorea ønsker dialog, må første skridt være at besvare vores utallige forespørgsler om regeringsforhandlinger i relation til Kaesong-industrikomplekset,« siger ministeriets talsmand Kim Hyung-Seok.

Industrikomplekset, der ejes af sydkoreanske firmaer, ligger i en speciel zone i Nordkorea tæt på grænsen til Sydkorea, og beskæftiger godt 40.000 nordkoreanere. Nordkorea lukkede for mere end en måned siden komplekset under optrapningen af den seneste krise på Den Koreanske Halvø. Alle udlændinge fra komplekset blev udvist, og de nordkoreanske arbejdere holdt væk.

Den sydkoreanske udmelding kommer, efter Nordkorea sendte en delegation til Beijing med et personligt brev fra den nordkoreanske leder Kim Jong-un til den kinesiske præsident Xi Jinping. Ifølge kinesiske myndigheder skulle det fremgå af brevet, at Nordkorea er villig til at genoptage de hidtil strandede sekspartsforhandlinger mellem Nordkorea, Kina, Sydkorea, USA, Rusland og Japan om en generel nedrustning.

Men den udmelding står i skarp kontrast til den officielle forklaring fra Nordkorea, der ikke nævner noget om forhandlingsvilje, men hævder, at besøget var planlagt udelukkende for at forbedre Nordkoreas forhold til Kina.

Både USA og Sydkorea har tidligere påpeget, at de ikke vil indlede en forhandling før Nordkorea viser en reel vilje til at nedruste.

Dagens Gossip