Sydkorea glæder sig over Kim Jong-uns oplæg til dialog

Skrevet af admin

01/01/2015

Mest læste i dag

Den nordkoreanske leders nytårsønske om at genoptage dialogen med Sydkorea modtages med optimisme i Seoul, hvor Kim Jong-uns forslag kaldes "meningsfuldt".

- Regeringen håber, at Syd- og Nordkorea kan samles om en uformel dialog i den nærmeste fremtid, siger den sydkoreanske genforeningsminister Ryoo Kihl-jae.

- Regeringen opfatter beskeden som meningsfuld, da den udtrykker et ønske om koreansk dialog og udveksling.

Kim Jong-un sagde i sin nytårstale, at han ingen hindring ser for et møde på topniveau med nabolandet.

- Hvis de sydkoreanske myndigheder oprigtigt ønsker at forbedre forholdene mellem Nord- og Sydkorea gennem samtaler, så kan vi genoptage møder på højt niveau, sagde han i talen, der blev tv-transmitteret.

- Hvis stemningen og omstændighederne er til det, så er der ingen grund til ikke at holde et topmøde, føjede han til.

Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, kom i sin nytårstale onsdag med løfter om, at hun i det nye år vil bestræbe sig på at skabe grundlaget for en mulig samling med Nordkorea.

- Jeg vil bane vej mod en forening (af de to lande, red.) ved at lægge et solidt og konkret fundament for en sammenlægning, sagde hun.

De to lande har været adskilt i syv årtier. Den koreanske halvø blev delt i det kapitalistiske syd og det kommunistiske nord efter at have været under japansk kolonistyre fra 1910 til 1945.

I februar i år var der samtaler på "højt plan" mellem de to lande, dog deltog ingen statsledere ved mødet. De seneste officielle samtaler med ministre fra de to parter blev holdt i maj 2007.

Sydkorea foreslog mandag, at landene i januar genoptager samtalerne om blandt andet genforening af familier, som blev adskilt under Korea-krigen fra 1950 til 1953.

/ritzau/AFP